Читайте нас в соціальних мережах

Через скандального забудовника збори співвласників багатоквартирного будинку переросли у крики й звинувачення (фото)

П'ятниця, 20 жовтня 2017 18:35
Представники ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку), що на вулиці Смакули, 1 провели 19 жовтня збори, в ході яких суперечки через забудовника Матлу перетворилися на з’ясовування стосунків між жильцями.

Одним із важливих питань, яке розглядалося на зборах ОСББ, було майнове питання по відношенню до директора будівельної компанії «Матла» Андрія Матли, якому на вулиці Смакули належить група багатоквартирних житлових будинків громадського призначення. Зокрема, на зборах люди вирішували, чи варто прийняти умови Андрія Матли: дозволити забудовнику використати частину прибудинкової території пожильців в обмін на 30% коштів, які «Матла» погодиться сплатити за засклення вікон у будинку на Смакули, 1.

Окрім членів ОСББ, на зборах  був присутній і депутат Тернопільської міської ради, керівник громадської спілки «Рада голів ОСББ» Сергій Лупак, який представив людям пропозицію забудовника та розповів, за яких умов вона буде реалізована.

Як відомо, цього року Тернопільської міськрадою реалізується ряд проектів, які дозволять тернополянам економити. Ці проекти втілюються на умовах співфінансування: міська рада виділяє 70% коштів на будівлі житлового фонду, а мешканці – 30%. На основі проекту з міського бюджету виділять 70% коштів на засклення вікон в багатоквартирному будинку на вулиці Смакули, 1. На даний час проектно-кошторисна документація, що стосується цього проекту, вже розроблена, а щоб її ухвалили, людям потрібно спочатку проголосувати. В одному із пунктів документації йдеться, що директор будівельної компанії «Матла» готовий сплатити замість мешканців 30% коштів на засклення вікон, якщо ви віддасте йому в користування частину прибудинкової території. Шляхом голосування люди повинні вирішити: ухвалити цей пункт документації чи ні, — зазначив Сергій Лупак.

Пан Сергій додав, що кошти з міського бюджету на реалізацію проекту можуть з’явитися наприкінці цього року, адже тоді кошти із нереалізованих проектів будуть перераховані на інші проекти. Якщо засклення вікон буде здійснено в осінньо-зимовий період, то вікна в будинку можна буде замінити у грудні.

Тільки умови горе забудовника аж ніяк не влаштували присутніх на зборах мешканців багатоквартирного будинку, адже, за словами учасників зборів, прибудовані приміщення забудовника можуть в подальшому створити додаткові незручності для людей.

Сьогодні представник «Матли» не надав нам ні конкретних документів, які стосуються нашої справи, ні генерального плану забудованої території. До того ж, умови щодо сплати людям 30% коштів за заміну вікон є для жильців невигідними, адже це дуже мала грошова сума. Забудовник повинен сплатити не 30% а 300%-ву суму. Вартість одного квадратного метра квартир, які продаватиме «Матла», складає близько 100 доларів, а з людей за один квадратний метр житлової площі директор бере 600-700 доларів. До того ж, виділену під забудову земельну ділянку «Матла» отримав  безкоштовно, — поділився мешканець будинку №1 Микола Ковальчук.

Микола Петрович також заявив, що через те, що «Матла» будує поруч із будинками гаражі, машини в подальшому їздитимуть через приватну територію жильців. При цьому, вихлопні гази, які викидатиме в повітря автотранспорт, шкідливо впливатимуть на здоров’я людей.

У процесі зборів жителі багатоквартирного будинку висунули проти «Матли» багато звинувачень і скарг. Дійшло до того, що в ході суперечки через скандального забудовника жильці стали розбиратися між собою, хто кому «отруює» життя у будинку. 

Врешті решт на зборах мешканці таки прийняли рішення подати на розгляд до земельної комісії ТМР питання про встановлення огорожі, яка би в подальшому відокремлювала забудовану територію від багатоквартирного будинку на вулиці Смакули, 1.

 

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ