Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопільщині вшанують пам'ять повстанців, які героїчно загинули в печері-криївці

Четвер, 17 серпня 2017 11:14
Цієї неділі, 20 серпня в урочищі «Дубина» поблизу Кривчого Борщівського району відбудеться мітинг-реквієм за полеглими воякам ОУН-УПА, які загинули біля гроту «Глинка» у серпні 1945 року.

Захід розпочнеться о 15.00 год.

За бійцями відправлять панахиду,  а на місці бою освятять хрест і меморіальну дошку.

Історики розповідають, що у ніч з 9 на 10 серпня 1945 року неподалік села Верхнє Кривче відбувся бій між вояками Української Повстанської армії та енкаведистами.

Прихистком для повстанців слугувала невелика печера – довжиною ходів 20 метрів. Облога гроту тривала 2 доби. Будь-яка затія виманити хлопців з печери закінчувалася невдачами для радянських посіпак. Не відреагували вони і на записку з пропозицією добровільно здатися.

Повстанці вирішили прориватися з оточення… Під час бою першими із грота вибігли Петро Олексин (псевдо Тарас), Шелест (справжнє ім’я не індифіковано) і вони врятувались.

Від прицільних пострілів загинули Дмитро Головатий (Гала) і Степан Чернецький (Твердий). Троє інших вояків УПА відмовилися виходити. 10 серпня енкаведисти замінували грот і підірвали його.

Дивлячись у вічі смерті загинули, але не скорилися Петро Матіїв (Зубенко) з Гермаківки, Іван Бездітний (Соловій) і Дмитро Бугера (Недоля) з Верхнього Кривча.

Найстаршому з бійців УПА було 30 років, наймолодшим – по 23.

Вічна слава Героям!

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ