Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільських матусь вчили боротися з дитячими кризами

Понеділок, 14 серпня 2017 18:46
Керівник науково-дослідного центру «Сучасна дитина», доктор психологічних наук Марина Орап дала тернопільським матерям безцінні поради, як виявляти й розрізняти вікові дитячі кризи та долати їх.

13 липня у приватному клубі "Лисий" відбулась чергова зустріч Клубу ділових мамочок "Сlub Best Mama". Цього разу засновниця клубу Людмила Муринська запросила в якості спікера Марину Орап, яка провела для тернопільських матусь семінар «Вікові кризи дитинства». Присутні матері розповіли психологу про проблеми їхнього чада та вислухали від фахівця загальні поради по вирішенню кризи.

В рамках заходу психолог порушила з батьками п’ять важливих питань: Що таке криза і навіщо вона потрібна у житті; Як розпізнати кризу і відрізнити її від неслухняності; Яке основне питання розв’язує криза в житті дитини; Як батькам адекватно реагувати на кризу; Якими є наслідки вікової кризи для дитини і для батьків.

–    Я сьогодні розповім вам про загальні закономірності вікової кризи, які переживають усі батьки. У психології є багато точок зору про те, що таке криза. Перша теорія говорить, що криза – це ненормативний розвиток, тобто щось пішло не так. Наша психологія стверджує, що криза – це нормально, і я також погоджуся з цим. Я хочу вас заспокоїти, що криза – це закономірне явище, і як розвиток дитини іде по спіралі, так і кризи повторюються з таким самим змістом, але на вищому рівні. Криза у вашої дитини обов’язково буде в певний віковий період. До того ж, криза – внутрішня перебудова людини, яка не завжди означає зовнішній конфлікт, – розповіла Марина Орап.

Марина Олегівна розвіяла уявлення батьків про те, що слово "криза" асоціюється із якоюсь проблемою. Дитяча криза насправді не пов’язана зі проблемами, стражданнями, конфліктами і стресами. Наприклад, нерозділене кохання підлітка чи страждання дитини через заклопотаність 30-літньої матері фахівець аж ніяк не віднесе до вікової кризи.

–   Існує також криза виживання чи народження.  Деякі психологи стверджують, що це найстрашніша і найважча криза. Це дуже страшний перехід із одного середовища в інше. Дитині тепло, затишно в животі у матері, й тут враз її витискають туди, де холодно. Дитину б’ють по сідниці чи метляють нею, змушуючи самостійно дихати. Перший вдих для дитини – великий стрес. Це є фізіологічна криза, тому діти і втрачають вагу після народження. Потім йдуть психологічні кризи, які повторюються за витком спіралі: криза першого року – криза пізнання, криза трьох років – криза особистості, криза дошкільного віку – криза пізнання, підліткова криза – криза особистості. При цьому, тривалість кризи залежить від вікових особливостей дитини. От у моєї дитини криза трьох років тривала від 2 до 4,5 років, а в когось триває 3 місяці, додала фахівець.

Марина Орап зазначила, що будь-яка криза має певні складові:  фактори, які впливають на кризу; причини, які призводять до її виникнення; симптоми – зовнішні ознаки, за якими батьки можуть визначити, що в дитини є криза. І батькам потрібно пам’ятати – дитина обов’язково вийде із кризи. Тільки як це відбудеться, який досвід та наслідки залишить за собою пережита криза, залежить в першу чергу від батьків.

Анна Семенків

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ