Читайте нас в соціальних мережах

"Турецький" вірус Коксакі добрався до Тернопільщини

П'ятниця, 11 серпня 2017 12:05
Багато жителів Тернопільщини вважали розповіді про вірус Коксакі, який «захопив» Туреччину, не більше, ніж залякуваннями та антирекламою, мовляв, не такий вже він і страшний. Втім, тепер вірус добрався і в наш край – привезли його якраз із цієї сонячної країни.

Наразі зареєстровано спалах ентеровірусної інфекції у Чорткові. В місті вже закрили всі дошкільні заклади. Відповідне рішення про закриття дитсадків прийняла місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Наразі відомо про 22 заражених дітей.

- Усі вони відвідують вісім різних дошкільних навчальних закладів Чорткова. У кожному із закладів зафіксовано по кілька випадків інфікування у різних групах. У всіх дітей перебіг недуги легкий. Лише у двох госпіталізованих – середньої важкості, - розповідають чортківські медики.

Тим часом фахівці лабораторного центру проводять дезінфекцію харчових блоків і приміщень, де перебувають діти.

- Вірус Коксакі досить стійкий у зовнішньому. Він довго зберігає життєдіяльність у стічних водах, басейнах, молоці, хлібі, овочах, фекаліях. Відзначається стійкістю до антибіотиків, руйнується при прогріванні та кип'ятінні, - пояснюють лікарі. - Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії (заражені особи без проявів інфекції). Механізм передачі – повітряно-краплинний, фекально-оральний (передається через інфіковану воду, продукти харчування). Помилково вважати, що вірус вражає лише дітей. Так малеча частіше хворіє, але є випадки, коли зараження передається батькам від дітей.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ