Читайте нас в соціальних мережах

Став на Тернопільщині перетворився на калюжу (Фото)

Середа, 02 серпня 2017 13:02
В останні три роки на Тернопільщині спостерігається період маловоддя. Річки, ставки та криниці стрімко міліють. Через посуху став у Петрикові перетворився на калюжу.

«Де ділось петриківське озеро?»– написав під розміщеним фото у Фейсбуці Святослав Журовський.

У коментарях люди повідомляють одразу декілька причин, чому став зник. Користувачі соцмереж пишуть, що став всох через замулення джерел.

«Річка зникла ще 4 роки тому. Кажуть люди, що орендарі не прочистили джерела і їх замулило», – написав Володимир Біловус.

Сергій Сиротюк додає, що вже минулого року в ставку води було дуже мало: «Надіявся, шо сніжна зима покращить стан страву, але вочевидь не допомогло», – констатує пан Сиротюк.

Додамо, що нині на Тернопіллі нараховується 1400 річок загальною протяжністю понад 6000 км, а також 26 водосховищ загальною площею 3,5 тис. га та 886 ставків площею 5,6 тис. га. Проте як напередодні зауважував  начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Орест Сінгалевич - проблема маловоддя дуже гостра і потребує негайних кроків щодо вирішення.

«На жаль, останнім часом спостерігається суттєве обміління багатьох річок та водойм, а деякі малопотужні річки й потічки взагалі пересохли. Та, як не прикро це констатувати, ми поки що не можемо втрутитися у ці явища, адже антропогенний вплив на навколишнє середовище призвів до кліматичних змін, у тому числі й до нерівномірного випадання опадів.

Донедавна такого явища у нас не спостерігалося, підземні горизонти, ґрунтові та поверхневі води поповнювалися значно рівномірніше. Нині ж часто трапляються катаклізми — три місяці посухи, а потім буревій з великою кількістю опадів. Вода не затримується, а транзитом проходить у Дністер чи Дніпро, а потім у море. А на наших землях маловоддя як було, так і залишається»

 

Додати коментар