Читайте нас в соціальних мережах

Мати у сльозах зустрічала з Польщі тіло сина-АТОвця, а вроцлавський шпиталь висунув перед родиною покійного «непосильний» рахунок (фото)

Понеділок, 10 липня 2017 17:26
Доки згорьована мати оплакувала тіло привезеного до Тернополя з Польщі сина-АТОвця, із військового шпиталю міста Вроцлава родині прийшов 200-тисячний борг за лікування покійного хлопчини. 

6 липня близько опівночі на Збаразьке кільце привезли тіло померлого в Польщі 24-річного Федора Зенченка родом із міста Скалат Підволочиського району. Окрім матері та вагітної нареченої Федора, тіло юнака приїхали зустрічати й інші родичі, односельчани та бойові товариші.

За свідченням побратимів, хлопець служив у 24-й бригаді Збройних сил України біля року, а після звільнення від військової служби поїхав у Польщу до рідні.

-   Ми  зібралися сьогодні для того, щоб зустріти нашого побратима Федю Зенченка, який поїхав кілька місяців тому до Польщі, щоб трохи відпочити після бойових дій на Сході України. Сталось так, що у Польщі хлопцеві раптово стало погано, і той знепритомнів. Люди, які були поряд із ним, надали юнаку першу медичну допомогу. Через 10 хвилин хлопчині вдруге стало погано, і швидка допомога забрала товариша у військовий клінічний шпиталь міста Вроцлава. Там хлопцеві робили операцію та пробували витягнути з коми, проте життя Феді все ж обірвалося. За словами матері, у хлопця виявили пухлину головного мозку, яка поступово розвивалася. На батьківщині  хлопець мав наречену, яка зараз є на 18-му тижні вагітності. У молодят незабаром мало бути весілля. Зараз дівчина страшенно хвилюється, тому лікарі підтримують її, як тільки можуть, аби зберегти кровинку Федора, - розповів очільник спілки ветеранів АТО Підволочиського району, Назарій Хрущ.

Назарію Григоровичу не віриться, що із побратимом могло трапитися подібне лихо, адже Федір ні на що ніколи не скаржився. Хлопець завжди був здоровий та життєрадісний – неодноразово брав участь у різних спортивних та масових заходах. Побратими також дуже добре відгукуються щодо Федора: «дружелюбний, завжди підтримував товаришів, умів розрадити, пожартувати».  

Назарій Хрущ також зазначив, що однією із причин не виявлення пухлини на перших стадіях є халатність лікарів з військкомату. Перед тим, як Федір Зенченко пішов воювати, лікарі не виявили у хлопчини ніяких проблем зі здоров’ям, а після прибуття військовослужбовця додому, ніхто навіть не перевіряв здоров’я Федора.

Така байдужість лікарів мала стосунок не тільки до загиблого побратима. Коли військовики приїжджають додому з передової, бійців ніхто не відправляє до лікарів для перевірки. В першу чергу вояків добре не перевіряють на медкомісії, коли ті йдуть служити. Наприклад, лікарям вистачило 10 хвилин, щоб перевірити стан здоров’я Назара та поставити діагноз «здоровий».  

Шпиталь, у якому в останні дні життя перебував хлопчина, «виставив» рідні Федора рахунок за лікування на суму біля 200 000 гривень. Родина таких грошей не має, адже за саме транспортування тіла хлопця до України родина заплатила 5 000 злотих (більше 34 000 гривень). Родина та побратими зв’язувалися і з лікарями зі Вроцлава, і з польським консульством, і Міністерством закордонних справ та з Міністерством охорони здоров’я України, аби домогтися, щоб цю суму родині анулювали.

-  Проблема, з якою зіткнулася родина Федора Зенченка пов’язана з тим, що у хлопця була прострочена «страховка». Із доставкою хлопця додому були проблеми, тому що після перевірки документів було виявлено, що страховий поліс хлопця закінчився 30 днів назад. Тіло хлопця не дозволяли назад забрати. Лише за сприяння польському консульству, тіло Федора сьогодні доставили на Україну. І ця проблема, по суті, стосується інших тернополян, що виїжджають за кордон. Коли хлопці оформлюють візу та «страховку», їм ніхто не пояснює, що «страховка» діє лише на 30 днів. Ще залишається невирішеним питання із оплатою перебування Федора в лікарні. Попри те, що дві сестри загиблого Федора працюють за кордоном, родина не має грошей, аби оплатити лікування. Хіба матері доведеться закладати будинок, - зазначила голова Спілки учасників бойових дій у Тернопільській області Алла Борисенко.

Алла Дмитрівна сподівається, що борг за лікування Федора Зенченка у Вроцлавському військовому шпиталі завдяки спільним клопотанням найближчими днями все таки вдасться анулювати.

Анна Семенків  

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ