Читайте нас в соціальних мережах

Як для мешканців Тернопільщини влітку зміниться розмір субсидії?

Неділя, 25 червня 2017 18:41
І хоч за вікном яскравими барвами буяє літо, мешканці Тернопільщини зізнаються, питання субсидій на наступний опалювальний сезон їх неабияк турбує. Особливе занепокоєння викликає інформація у ЗМІ про нестачу коштів на так звані «комунальні знижки».

У бюджеті на 2017 рік передбачено 47 мільярдів гривень на субсидії. Як заявляє представник мережі "Опора" Тетяна Бойко, гроші у держави вже закінчилися, знижку на комуналку не компенсують від трьох до шести місяців. У Міністерстві фінансів погоджуються: грошей дійсно не вистачає. За словами заступника міністра Сергія Марченка, на субсидії знадобиться приблизно 75 мільярдів гривень. Частину відсутньої суми – спишуть з рахунків українців за підсумками опалювального сезону, решту доведеться додатково шукати в державній скарбниці.

Отож, як перерахують субсидії українцям і де взяти гроші на субсидії.

Розмір субсидії на наступний сезон українцям порахують за доходами з квітня 2016 року по березень 2017-го. З огляду на, що мінімальна зарплата з початку цього року зросла вдвічі, для багатьох розмір знижки виявиться значно нижче. Крім того, родині з двома середніми зарплатами субсидія зовсім не покладена. Наприклад, домогосподарство з трьох осіб з двома мінімальними зарплатами цієї зими платило за комунальні послуги з субсидією не більш 267 гривень, а з травня віддаватиме за комуналку вже 375 гривень. Наступного року, коли для розрахунку знижки вестимуть облік доходів за весь 2017 рік, цій же родині з двома мінімальними зарплатами доведеться платити з субсидією 630 гривень.

З огляду на, що велика частина субсидіантів декларують мінімальні зарплати, зростання мінімалки дозволило заощадити близько п'яти мільярдів гривень на субсидії цього року, підрахували в Мінфіні.

Однак навіть з урахуванням нових зарплат грошей катастрофічно не вистачає. До кінця цього місяця з рахунків українців списуватимуть "зекономлені" на опаленні кошти. Наприклад, субсидія покривала 300 кубів газу, а родина замість цього спалювала всього 200 кубометрів. В результаті за шість місяців можна заощадити до чотирьох тисяч гривень. Всього до бюджету повернеться близько 10 мільярдів гривень. Ще 14 мільярдів уряд планує виділити додатково.

21 червня прем'єр Володимир Гройсман зареєстрував в Раді правки до бюджету: на субсидії просять ще 14,1 мільярда гривень. Документ повинні проголосувати до літніх парламентських канікул, інакше у постачальників послуг не буде коштів на підготовку до опалювального сезону.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар