Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі малюки стали студентами (фоторепортаж)

Субота, 10 червня 2017 13:11
Завдяки відкриттю в Тернополі Університету для Дітей УНІКідз, дітвора від 6 до 13 років «встигла» набути в дитинстві студентського досвіду.

Проводили цікаві та пізнавальні заняття для дітей викладачі ВНЗ Тернополя.

20 травня в аудиторії бібліотеки ТНМУ для дітей – тепер уже студентів Університету УНІКідз, стартувала перша лекція. На даний час для малюків-студентів вичиталися заняття з анатомії, біології, хімії. 10 червня заключним предметом для маленьких спудеїв буде урок астрономії.

В рамках університетських занять, діяв Тиждень Науки. Кожен день викладачі розпочинали заняття годиною здоров'я (оздоровча фізкультура та нейройога), а пізніше дітвора вирушала на науковий «воркшоп». До проекту долучилась чемпіон світу з пауерліфтингу Лілія Проць.

Від занять в Університеті батьки та діти залишилися дуже задоволеними, адже їхні чада не лише здобули безцінний багаж знань, а збагатились новим досвідом, враженнями,  виконуючи зовсім нові для них завдання. Наприклад, вивчаючи будову скелету на воркшопі з анатомії, складали «пазл» з кісток за рентгенівськими знімками та навчальними експонатами. Стоматологічний воркшоп дав дітям досвід роботи із зубами, а не лише вивченням будови і догляду – діти використовували стоматологічні інструменти, практикуючись у застосуванні тимчасової  пломби. Про людину і її реакції, про мозок і його розвиток, про цілісність фізичного та емоційно-духовного світу діти дізнавалися на воркшопі з нейрофізіології.

-  Досвід роботи проекту «УНІКідз» ми запозичили із Польщі та Німеччини. На основі досвіду зарубіжних університетів ми зрозуміли, чому мотивація дітей у цих країнах є вищою, аніж українських. У процесі навчання ми хочемо досягнути того, щоб очі дітей справді горіли бажанням навчатися. Одним із таких альтернативних підходів до викладання є створення в Університеті для Дітей умов навчання, подібних до ВНЗ, -  розповіла cпівзасновник, представник громадської організації «ЮНІКІДЗ», психолог Людмила Богуцька. – Одночасно хочеться, щоб викладач і лектор змінював свій підхід до викладання, ставав близьким і доступним, з любов’ю до дитини і студента ділився знаннями в галузі, яка його цікавить. Це шанс змінити систему викладання і навчання, оживити, оновити. І це вже працює у нас.

Організатори проекту наголошують, що метою діяльності університету є створення для діток умов цікавого навчання, де наука буде доступною і зрозумілою з наймолодшого віку. Важливо, щоб діти відчували зацікавлення про навколишній світ саме зараз, а не планували їх здобути аж після закінчення школи. Дітям потрібно моделювали свою поведінку відносно реальних знань, а не діяти згідно стереотипів та упереджень.

Ініціювала створення дитячого університету громадська організація «ЮНІКІДЗ», голова організації Анастасія Богуцька, працівник медичного університету. Місцем проведення лекцій для маленьких «студентів» стала  бібліотека Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського.  Воркшопи проводяться на відповідних предмету кафедрах.

Анна Семенків

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ