Читайте нас в соціальних мережах

Шокуючі цифри: навчання одного учня у малокомплектній школі на Тернопільщині вартує від 40 до 60 тисяч гривень

Четвер, 27 квітня 2017 16:54
Тернопільщина – на порозі впровадження Концепції нової української школи, яка має запрацювати вже з 1 вересня 2018-го року. Однак, реформування освітньої галузі, пояснюють в ОДА, є неможливим без розуміння необхідності приймати важливі у цьому напрямку кроки.

Про це йшлося на засіданні колегії Тернопільської облдержадміністрації, яке пройшло під керівництвом заступника міністра освіти й науки України Павла Хобзея та начальника Управління освіти й науки ОДА Ольги Хоми. Вони відзначили, що головним завданням реформування загальної середньої освіти є створення оптимальної мережі загальноосвітніх навчальних закладів, яка б реально враховувала освітні запити громади та забезпечувала ефективне використання фінансових, матеріально-технічних та кадрових ресурсів.

«На сьогодні в області є 182 малокомплектні школи різного рівня, – зауважила Ольга Хома. – І-ий рівень – це 1-4 класи, де навчається менше десяти дітей, І-ІІ-ий рівень, де навчається менше 40 дітей, і І-ІІІ-ій рівні, де навчається менше ста дітей. На жаль, статистика досить невтішна, адже у 2017 році навчання одного учня у малокомплектній школі обходиться від 40 до 60 тисяч гривень, коли з державного бюджету передбачено лише 9600 гривень», - зауважила Ольга Хома.

Утримувати такі заклади - надто дорого. Допомогти вирішити проблему мало б створення опорних навчальних закладів, які дозволяють надавати якісні освітні послуги. Торік з обласного бюджету на опорні навчальні заклади було виділено більше 15 млн. грн., в області закупили 42 «шкільних автобуси». Сьогодні об’єднані територіальні громади отримали понад 50 млн. грн. на розвиток освіти, тобто вони мають можливість забезпечувати школи і обладнаними кабінетами, і довозом дітей.

- На Тернопільщині зараз повноцінно функціонують 15 опорних шкіл, 9 з яких у районах, 6 – в об’єднаних територіальних громадах, та їх 40 філій, у яких навчаються 6695 учнів. Крім того, завершується юридичне оформлення ще 4 опорних закладів в об’єднаних територіальних громадах., – підсумувала Ольга Хома.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ