Читайте нас в соціальних мережах

Як у селах на Тернопільщині починають пасхальну трапезу

Неділя, 16 квітня 2017 12:21
У кожному селі України існють свої звичаї, пов'язані із пасхальною трапезою, які передаються з покоління в покоління. Існують вони і на Тернопіллі, особливо трепетно до дотримання усіх неписаних правил цього свята ставляться у селах, де люблять і цінують українські традиції.

Так, на Монастирищині, Бережанщині, Підгаєччині та у Козівському районі коли на Великдень повертаються зі свяченим до своїх домівок, господар хати з кошиком стає на порозі і каже тричі: «Христос Воскрес», а вся родина, сім'я хором відповідає: «Воістину Воскрес». Перед великодньою трапезою господар обходить тричі навколо столу з мискою, наповненою освяченою в церкві їжею. Великодній сніданок розпочинається молитвою.

Після молитви глава родини стає обличчям до образів, розрізає на тарілці свячене яйце і ділить його на стільки частин, скільки присутніх за столом, залишаючи окремо на тарілці і для померлих із родини. Кожен мовчки з'їдає свою частину, а далі вже обідають холодцем, свининою, ковбасою, завершуючи трапезу паскою. Передусім, зрізають з неї верх і давали корові, щоб було багато молока, або ж зберігають до часу, коли корова буде телитися. Після обіду належить не пити води години зо дві — тоді і в полі під час жнив не будуть хотіти пити.

Скуштувавши свячених страв, ідуть до церкви і дзвонили у церковні дзвони з вірою, що добре буде родити пшениця або гречка. Дзвін на Великдень має особливу силу, що здатна вилікувати й допомогти в здійсненні бажань. Крім того, в церковні дзвони у святкові дні може вдарити кожен бажаючий.

Великодній стіл має показати велич свята. Раніше в заможних сім’ях було заведено ставити на стіл сорок різних страв — нагадування про сорок днів Великого посту, що передує Великодню. Звичайно, така вимога не є обов’язковою, головне подбати, щоб на святковому столі були присутні традиційні страви — яйця, паска, сир і ковбаса. На Великдень не подавали гарячі страви.

З алкогольних напоїв українці завжди віддавали перевагу кагору як церковному вину. Також, як і колись, готують багато солодощів: духмяні булочки, медові пряники різних форм та смаків, торти.

Любите і цінуєте українські традиції? Приготуйте на Великдень одну з великодніх страв української кухні:

«Фйоли» (завиванці) з бринзою і зеленню в горіховому соусі

Інгредієнти: свинина – 1кг, бринза – 400 г, зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля), волоські горіхи (мелені) – 0,5 склянки, сметана – 3 ст. ложки, борошно, перець чорний мелений, сіль.

Приготування. Свинину нарізати, як на відбивні, кожен шматок м’яса відбити, поперчити, посолити й обкачати в борошні. Потім на кожен покласти начинку – порізану бринзу, змішану з посіченою зеленню, і згорнути рулетики. За потреби заколоти їх зубочистками. Обсмажувати завиванці 10 хв. на помірному вогні з усіх боків, а потім скласти їх у форму для запікання. Долити півсклянки води чи бульйону і тушкувати 20 хвилин. Потім додати горіхи, сметану, ще трохи посолити, поперчити і продовжити тушкувати 10 хв.

«Медова гомілка»

Інгредієнти: свиняча гомілка — 1 кг, цибуля — 2 шт., темне пиво — 1 пляшка, соєвий соус — 5 ст. ложок, мед — 2 ст. ложки, корінь імбиру, запашний перець, лавровий лист, гвоздика, чорний мелений перець і часник.

Приготування. Вимиту й вичищену гомілку варити в невеликій кількості підсоленої води протягом 4 годин. Додати у бульйон цибулю, гвоздику, лавровий лист, запашний перець та імбир.

Варену гомілку замаринувати на 2-3 години в суміші темного пива, меду, соєвого соусу й подрібненого часнику. Можна додати спеції (тертий імбир, чорний перець). Запікати гомілку протягом 1,5-2 годин, кожні 10-15 хвилин поливаючи рештою маринаду.

Соус «Білий хрін»

Інгредієнти: хрін, майонез (сметана), яйця, оцет, сіль, цукор.

Приготування. Корінь хрону натерти на дрібній терці. Щоб не «виїдав» очі, попередньо покласти його на кілька годин у морозилку і терти підмерзлим або, щоб не мучитися, натерти в комбайні. Яйця (з розрахунку – 1 шт. на 1 ст. ложку з верхом тертого хрону) зварити, дрібно посікти або натерти. Змішати у пропорції: 1 яйце, 1 ст. ложка хрону, 1 ст. ложка майонезу або сметани. За смаком (хтось любить лагідний соус, а хтось гостріший) додати сіль, оцет, цукор.

Також можна додавати каперси, дрібно порізаний квашений огірок чи зелень. Ідеально пасує до будь-якого м’яса.

Цвібак (бісквіт)

Інгредієнти (на довгу вузьку форму): яйця – 6 шт., цукор – 1 склянка, борошно – 1,5-2 склянки, розпушувач для тіста, родзинки – 0,5 скл., сушені абрикоси – 0,5 скл., волоські горіхи – 0,5 скл., апельсинові цукати – 0,5 скл., сушена журавлина або вишні – 0,5 скл., ванільний цукор, цедра з цитрини.

Приготування. Родзинки і сушені абрикоси попередньо запарити окропом, висушити, абрикоси нарізати кубиками. Горіхи крупно посікти і прогріти на сухій пательні. У глибокій мисці збивати міксером білки, поступово невеликими порціями додаючи цукор.

Коли білки стануть міцною піною, не перестаючи збивати, додаємо спочатку по одному жовтку, а потім поступово — борошно, розпушувач, ванільний цукор, цедру. Борошна треба стільки, щоб суміш була густа, як сметана. Всипати до тіста решту складників (родзинки, горіхи і т. д.), перед цим трошки перемішати їх із сухим борошном, щоб не впали на дно. Ложкою легенько вмішувати всі інгредієнти в тісто, вилити його у форму, вистелену пергаментом, і відправити у розігріту до 180-200 градусів духовку.

Пекти цвібак приблизно 45 хв., готовність перевірити сухою дерев’яною паличкою. Потім вимкнути духовку, залишити в ній бісквіт ще на 5 хв. Вийняти з форми, коли вистигне, посипати цукровою пудрою. Різати й куштувати випічку треба наступного дня.

Щоб цвібак був, власне, цвібаком (Zwieback – печений двічі), його слід порізати на скибки і підсушити в теплій духовці, як сухарики, Але то вже, хто як любить.

Свинина в розсолі з капусти

Інгредієнти: свинячий окіст — 1-1,5 кг, розсіл від квашеної капусти — 2 склянки, часник — 1 головка, спеції за смаком.

Приготування. М’ясо вимити, злегка обсушити серветками, натерти сіллю і спеціями, нашпигувати часником. Кілька зубчиків окремо подрібнити і натерти ними окіст зверху.

Залити м’ясо розсолом і на дві доби поставитипід гніт у холодне місце. Періодично його слід перевертати. Коли м’ясо замаринується, злегка обсушити його серветками і обсмажити на розпеченій сковороді. Розсіл не виливати.

До готовності м’ясо довести в духовці при температурі 200 градусів. Періодично в форму доливати капустяний розсіл, в якому маринувалося м’ясо.

Смачного!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ