Читайте нас в соціальних мережах

Традиції Чистого четверга на Тернопіллі

Четвер, 13 квітня 2017 10:00
Споконвіку люди вірили, що Чистий четвер має особливу силу, і його традиції здатні змінити долю. На Тернопіллі також існує ряд традицій і повірь, що стосуються цього особливого дня Страсного тижня.

За біблійною легендою, саме в четвер відбулася знакова трапеза Ісуса Христа з його учнями, відома в культурі як Таємна вечеря

У четвер, зібравши своїх учнів, Ісус омив їм ноги, щоб показати, яким безмежним має бути смиренність справжнього християнина. Тому суть Чистого Четверга — показати, наскільки ви готові бути терпимим, щирим, співчувати по відношенню до всіх людей, вас оточує.

Чистий Четвер для будь-якого християнина — це символ повного духовного і фізичного очищення. Правила наказують в цей день обов'язково відвідати храм, щоб причаститися і сповідатися у своїх гріхах. 

Очищення тіла

Головним обрядом було купання до світанку: вся родина відправлялася до річки або в баню. Вважалося, що якщо викупатися до сходу сонця, можна повністю очиститися від усіх гріхів.

Щоб бути здоровим цілий рік, вмиваючись зранку, потрібно покласти в воду срібну монету. Дівчата вірили, що така вода може подарувати не тільки міцне здоров’я, а й красу. Після вмивання воду не виливали, а давали домашнім тваринам.

Очищення будинку

Ще вдосвіта, до схід сонця селяни чистили в стайнях, коморах, на подвір'ї, в хатах — все повинно бути чистим і виглядати по-святковому. В саду і на городі господар згрібав на купу торішнє листя, бадилля бур'янів та сухе ріщя і підпалював — "щоб очистити землю від морозу, зими, смерти і всякої нечисти".

Зранку в четвер робили генеральне прибирання в будинку, ретельно вичищаючи всі куточки. У наших предків була традиція: речі, які не використовувалися впродовж останнього року, викидали або віддавали нужденним. Вважалося, що річ, яка довго лежить без діла, накопичує негативну енергію.

А ще в Чистий четвер приносили з церкви запалену свічку і проходили з нею по всіх кімнатах, очищаючи «живим вогнем» помешкання від злих духів.

Приготування святкових страв

За християнськими звичаями, саме четвер є тим днем, коли потрібно приготувати всі страви для пасхального столу. З чистим тілом та душею господині бралися до випікання пасок. Це дуже відповідальний момент. Щоб ніхто не вештався під ногами й не псував настрій, господині просили свою сім’ю вийти з хати і без потреби не заходити, щоб не робити протяг. Якщо паски вдавалися високими і смачними — рік буде вдалим, якщо ж тісто не піднялося — слід очікувати труднощів.

Цілющу силу приписували солі. Кожен член сім’ї мав покласти по жменьці солі в мішок, потім її пересипали в горщик і запікали в печі. Після цього освячували в церкві, і вона набувала особливі властивості. З нею їли яйця на Великдень, використовували при недугах, насипали в землю перед посівними роботами.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ