Читайте нас в соціальних мережах

Над Тернопільщиною нависла екологічна катастрофа: річки міліють, криниці пересихають

Понеділок, 06 березня 2017 15:22
В останні три роки на Тернопільщині спостерігається період маловоддя. Чимало сіл, насамперед у південних районах області, вже зіткнулися з проблемою добування води, а у деяких населених пунктах вода торік вже стала тільки привозною.

Як вважає начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Орест Сінгалевич - проблема маловоддя дуже гостра і потребує негайних кроків щодо вирішення.

«Нині на Тернопіллі нараховується 1400 річок загальною протяжністю понад 6000 км, а також 26 водосховищ загальною площею 3,5 тис. га та 886 ставків площею 5,6 тис. га.

На жаль, останнім часом спостерігається суттєве обміління багатьох річок та водойм, а деякі малопотужні річки й потічки взагалі пересохли. Та, як не прикро це констатувати, ми поки що не можемо втрутитися у ці явища, адже антропогенний вплив на навколишнє середовище призвів до кліматичних змін, у тому числі й до нерівномірного випадання опадів.

Донедавна такого явища у нас не спостерігалося, підземні горизонти, ґрунтові та поверхневі води поповнювалися значно рівномірніше. Нині ж часто трапляються катаклізми — три місяці посухи, а потім буревій з великою кількістю опадів. Вода не затримується, а транзитом проходить у Дністер чи Дніпро, а потім у море. А на наших землях маловоддя як було, так і залишається.

Дійшло до того, що воно сягнуло підземних горизонтів, спостерігається зниження їх дебету, і, на жаль, гідрологічні прогнози поки що невтішні, тому найближчим часом стабілізації ситуації очікувати не доводиться.

На щастя, цьогоріч була більш-менш сніжна зима, отож відбулося бодай насичення верхніх горизонтів, але стратегічно це на ситуацію не вплине, і, повторюся, прогнози на подальший розвиток подій поки що невтішні», - зауважив Орест Сінгалевич.

Як зауважує чиновник, хоча на природні явища неможливо вплинути, але в наших силах можливо бодай трохи покращити ситуацію.

« Ми як першочергове завдання ставимо раціональне використання того, що в нас ще залишилося, а також вживаємо заходи загальноекологічного плану (лісові насадження, створення гідроакумулятивних ставків у сухих луговинах, а також відновлення боліт). Велику увагу приділяємо і розчистці русел річок, що також дає значний ефект. Також працюємо над ремонтом та будівництвом гідроочисних споруд», - підсумовує начальник управління екології та природних ресурсів ОДА.

 

Коментарі  

0 #2 Микола 06.03.2017, 22:23
Цей лисий тільки пі...ть вже 15 років на тій посаді і нічого неробить,напенс ію з повагою пора тобі Орку.
Скарга
+1 #1 Андрій 06.03.2017, 16:51
До річок не лізьте зі своїми ставками і ліси не вирубуйте. І буде вам вода в криницях.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ