Читайте нас в соціальних мережах

Сімейний лікар на Тернопільщині отримуватиме 12-15 тис. грн.

П'ятниця, 20 січня 2017 10:40
Наприкінці минулого року всі засоби масової інформації обговорювали тему реформ у медицині. Чималого галасу наробила страхова медицина та нова концепція роботи сімейного лікаря. Яких змін очікувати жителям Тернопільщини? Як ця реформа вплине на заробітну плату й роботу медиків? Про це та багато іншого розповів начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.

З 1 січня цього року розпочалися нові реформи, була запроваджена страхова медицина. До чого готуватися лікарям та їх пацієнтам?

- Передусім, зазнає кардинальних змін система охорони здоров’я. Нині нею не задоволені ні медики, ні пацієнти. Ми відійдемо від радянського підходу до медицини і перейдемо до норм, які запроваджені в усьому цивілізованому світі. Насамперед варто навести лад у первинній ланці – сімейній медицині.

Перший етап реформування плануємо завершити до липня. За цей час маємо повністю забезпечити потрібним обладнанням сімейних лікарів. До березня буде створено так званий електронний реєстр пацієнтів, куди сімейний лікар вноситиме дані про хворих, історії їх хвороб, лікування, результати профоглядів.

Важливо! Вже навесні жителі Тернопільщини зможуть обрати сімейного лікаря і укласти з ним відповідний договір. З липня буде створена Національна служба здоров’я, котра виплачуватиме кошти лікарю за надання медичної послуги кожному пацієнту. Наприклад, лікар провів обстеження пацієнта і за це отримав гроші. Це все відображатиметься в електронній системі, - відповів Володимир Богайчук.

Посадовець повідомив, якщо раніше лікар отримував  заробітну платню, незалежно від кількості хворих, то нині його дохід зростатиме разом із кількістю пацієнтів і якістю наданням їм послуг.

- Виходить, що відтепер між лікарем і хворим будуть ринкові відносини? Пацієнт стане таким собі покупцем, а лікар буде зацікавлений, щоб прийняти людину і надати якісну допомогу, за що отримає грошову винагороду від держави?

- Так! І ще один важливий нюанс. Відтепер як лікар, так і хворий нестимуть однакову відповідальність. Наприклад, якщо лікар призначив те чи інше обстеження, щоб діагностувати захворювання, а пацієнт, як це часто буває, махнув рукою і не прийшов. А згодом у нього виявили це захворювання у занедбаному стані. У цьому разі пацієнт оплачуватиме лікування вже зі своєї кишені. Це більш дисциплінуватиме хворих, привчить їх серйозніше і відповідальніше ставитися до власного здоров’я, - додав пан Володимир.

Начальник управління розповів, що у січні  наступного року буде проведений другий етап реформування – створення госпітальних округів:  Чортківського, Тернопільського, Кременецького. Також триває обговорення щодо організації четвертого – Бережанського. Окружна лікарня виконуватиме функції надання основної медичної допомоги. Такі заклади будуть оснащенні відповідним обладнанням, там проводитимуть різнопланові оперативні втручання, прийматимуть пологи. Посадовець повідомив, що у Тернополі окружною планують зробити другу міську лікарню. Нині влада працює над визначенням меж госпітальних округів і  створенням системи фінансування.

- А щодо негайних змін в медицині, чи вистачає на Тернопільщині кваліфікованих сімейних лікарів?

- Не вистачає. Але із запровадженням реформи з’явилася і мотивація. Тож, переконаний, скоро ситуація зміниться. Важливим аспектом є збільшення мінімальної заробітної плати. Лікарі, окрім окладу, ще й отримуватимуть надбавки, відповідно до кваліфікаційної категорії. Зауважу, що медична реформа йде поряд із децентралізацією, тобто утворенням об’єднаних територіальних громад. Держава всіляко допомагатиме ОТГ створювати умови для сімейного лікаря – житло, авто тощо. І найголовніше: якщо сімейний лікар надаватиме кваліфіковані послуги, користуватиметься авторитетом серед пацієнтів, його зарплата буде становити 12-15 і більше тисяч гривень.

Гадаю, після цього кількість охочих опанувати цю професію, стати справжніми професіоналами зросте. І невдовзі у нас зовсім не бракуватиме першокласних спеціалістів у сімейній медицині, - заявив Володимир Григорович.

- До слова, яким хворим держава оплачуватиме медикаменти?

- Сьогодні ми вже отримуємо медикаменти для профілактики й лікування захворювань серцево-судинної системи, гіпертензії, бронхіальної астми. І невдовзі хворий зможе їх отримати безкоштовно, для цього потрібен рецепт, виписаний сімейним лікарем. Нині ми практикуємо таку схему з інсуліном. Хворі на цукровий діабет мають змогу отримати ліки безкоштовно, пред’явивши рецепт, - відповів В.Богайчук.

- Повернемось до реформи. Тож кожен із нас має право обрати сімейного лікаря у будь-якому з медзакладів області? Але чи не буде це надто складно для лікарів?

- Укладання договору між пацієнтом і сімейним лікарем – це їх спільне рішення. Тобто, якщо людина живе в одному мікрорайоні, а лікар працюватиме в протилежному кінці міста, то він має право вирішувати і реально оцінити свої можливості. Чи зможе надати вчасну і кваліфіковану допомогу, зважаючи на відстань? Та й пацієнт має враховувати усі ці аспекти.

- Звісно, звучить все гарно, але якщо для хворих медичне облуговування буде безкоштовним, то хто за це все платитиме?

- Буде створена Національна служба здоров’я, яка представлятиме державну страхову компанію. Держава оплачуватиме за медичні послуги лікарям. У перспективі до цього приєднуватимуться і недержавні страхові компанії, що дасть змогу розширити обсяг надання послуг, діагностики тощо.

Крім того, відбуватиметься так званий процес накопичування. Тобто, за рахунок здорових людей, котрі за рік можуть жодного разу не звернутися до лікаря, лікуватимуть хворих із хронічними захворюваннями, котрі мають бути під постійним наглядом медика.

Програма реформ ще до кінця не розроблена. Те, що відбувалося протягом десятиліть, не можливо змінити ні за тиждень, ні за місяць, ні за рік. Ми ще досі вивчаємо різні аспекти, ризики. Звісно, впроваджуючи ті чи інші зміни, іноді вчитимемося й на помилках. Це нормально. Та головне – ми на правильному шляху. І українці таки отримуватимуть якісне медичне обслуговування, як і  громадяни інших цивілізованих країн світу, - сказав на завершення Володимир Богайчук.

Джерело: газета «Свобода»

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ