Окрім традиційної куті, господині ставлять на стіл холодець, зварений з різних сортів м'яса з використанням зелені та ягід калини для смаку та декорування. Не меншою популярністю на святковому столі користуються крученики з грибами, які подають гостям із вареною картоплею або гречкою. Ще одним класичним атрибутом українського частування є вареники з сиром. Прийнято подавати їх з шкварками, підсмаженою цибулею та сметаною.
На солодке господині випікають пиріжки з дріжджового тіста з начинкою із яблук та кориці. Пиріжки можна доповнити варенням чи сметаною за смаком.
А серед напоїв найбільш поширеним є узвар, що можна приготувати з будь-яких сушених ягід та плодів.
Прийнято вважати, що чим багатший буде стіл на Щедру кутю, тим більше достатку принесе новий рік.
І якщо дехто думає, що традиція відзначати Новий рік за старим стилем існує лише в нас, то це помилка. Насправді Старий Новий рік пишно святкують також в Білорусі і Молдові, а ще його просто обожнюють відзначати у Сербії, Чорногорії, Македонії, Грузії, Вірменії і навіть у Швейцарії. Не забувають зустріти початок нового року за старим стилем деякі жителі балтійських країн, Азербайджану, Казахстану та Узбекистану.
У цьому бажанні зустріти Новий рік ще раз нема нічого дивного. Адже так хочеться свята і якщо випадає можливість його повторити, то відмовитись від цього важко.