Читайте нас в соціальних мережах

Що готують тернопільські господині на Старий Новий рік/Щедру кутю?

П'ятниця, 13 січня 2017 17:09
В ніч на 14 січня мешканці Тернопільщини разом з мільйонами українців відзначають Новий рік за старим календарем та готують Щедру кутю. На це свято прийнято готувати ситні та "багаті" страви української кухні.

Окрім традиційної куті, господині ставлять на стіл холодець, зварений з різних сортів м'яса з використанням зелені та ягід калини для смаку та декорування. Не меншою популярністю на святковому столі користуються крученики з грибами, які подають гостям із вареною картоплею або гречкою. Ще одним класичним атрибутом українського частування є вареники з сиром. Прийнято подавати їх з шкварками, підсмаженою цибулею та сметаною.

На солодке господині випікають пиріжки з дріжджового тіста з начинкою із яблук та кориці. Пиріжки можна доповнити варенням чи сметаною за смаком.

А серед напоїв найбільш поширеним є узвар, що можна приготувати з будь-яких сушених ягід та плодів.
Прийнято вважати, що чим багатший буде стіл на Щедру кутю, тим більше достатку принесе новий рік.

І якщо дехто думає, що традиція відзначати Новий рік за старим стилем існує лише в нас, то це помилка. Насправді Старий Новий рік пишно святкують також в Білорусі і Молдові, а ще його просто обожнюють відзначати у Сербії, Чорногорії, Македонії, Грузії, Вірменії і навіть у Швейцарії. Не забувають зустріти початок нового року за старим стилем деякі жителі балтійських країн, Азербайджану, Казахстану та Узбекистану.

У цьому бажанні зустріти Новий рік ще раз нема нічого дивного. Адже так хочеться свята і якщо випадає можливість його повторити, то відмовитись від цього важко.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ