Читайте нас в соціальних мережах

Які товари на Тернопільщині подорожчали найбільше?

Субота, 07 січня 2017 17:52
За минулий рік ціни на споживчому ринку на Тернопільщині зросли на 10,5%, а у новому, 2017 році, чекає ще чимале подорожчання.

Так, за інформацією Головного управління статистики в Тернопільській області, ціни на споживчому ринку області з початку року зросли на 10,5%, в листопаді поточного року порівняно з жовтнем – на 1,0%. По Україні цей скачок цін також помітний, адже все подорожчало на 11,4% та на 1,8% відповідно.

На споживчому ринку в області продукти харчування та безалкогольні напої в цілому подорожчали на 0,8%. Значно виросла ціна на молочні продукти – вершкове масло, молоко, сметану, які подорожчали – на 10,0-6,6%. Сири, кисломолочна продукція, маргарин тепер коштують на 4,0-3,5% більше. Ціна на хліб, яйця, м’ясо та м’ясопродукти також зросла на 1,3-1,0%. Сало, риба, продукти з риби й макаронні вироби подорожчали, але не на багато – на 0,6-0,2% більше. Подорожчали й алкогольні напої на 0,1% та тютюнові вироби – на 1,1%. Однак експерти запевняють, що з нового року ціни на цю продукцію знову підвищаться, адже нещодавно Верховна Рада прийняла закон про підвищення акцизів на алкоголь і тютюн. Згідно із законопроектом, ставки акцизного податку на алкогольні та слабоалкогольні напої зростуть на 20%. Ще на 12% збільшиться акциз на кріплені та ігристі вина. Ставки для натуральних вин залишаться незмінними. Щодо тютюнових виробів, то акциз збільшиться на 40%.

Незважаючи на тотальне подорожчання продовольчих товарів, деякі з них дещо подешевшали. Так, фрукти, рис, кондитерські вироби з борошна, цукор подешевшали на 3,9-1,3%. Соняшникова олія, овочі й продукти переробки зернових також знизилися в ціні на 0,8-0,1%.

 

Додати коментар