Читайте нас в соціальних мережах

Події 2016-го, які змінили світ, Україну і Тернопілля

Понеділок, 02 січня 2017 12:31
За традицією, в Новий рік підбивають підсумки. Пригадують як радісні, так і сумні моменти, аналізують досягнення і помилки, радіють перемогам і згадують гіркоту поразок. Тож згадаймо найрезонансніші події, до яких була прикута увага громадськості, умовно розділивши їх на кілька категорій: події в світі, Україні, на Тернопіллі.

Чим 2016-ий вразив світ?

Більшість подій, на жаль, мають негативний характер. Теракт у Брюсселі, де загинуло понад 30 людей, сотні були поранені. Через кілька днів відбувся терористичний акт у Туреччині, у здійсненні якого зізналася Робітнича партія Курдистану. Раптово загострився конфлікт у Нагірному Карабаху — кількадесят осіб загинули з обох сторін — вірменської та азербайджанської.

Далі було дві серії землетрусів — у японському місті Кумамото загинули щонайменше 44 особи, а в Еквадорі — 660 осіб, а понад
27 000 зазнали поранень.

Серед значущих подій початку 2016-го року — перша в історії зустріч Папи Франциска і Патріарха Московського Кирила на Кубі, кульмінаційним пунктом якої стало підписання спільної католицько-православної декларації (Гавайської декларації). Ще одна подія у релігійному світі — Всеправославний Собор на Криті, що відбувся під патронатом Патріарха Константинополя.

3 квітня з панамської компанії MossackFonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів, яке розкрило причетність багатьох світових політиків, бізнесменів і відомих людей різних професій (в тому числі й українських) до приховування величезних сум грошей в офшорних компаніях.

До світових подій належить і перемога української співачки Джамали у фіналі пісенного конкурсу Євробачення-2016, який проходив у Стокгольмі (Швеція) в травні.

З 10 червня по 10 липня 2016 року вболівальники всього світу спостерігали вже за іншою довгоочікуваною подією — Євро-2016, який проходив у Франції. На Україну покладали великі надії, але виступ збірної був провальним. Чемпіонами ж стали португальці, які у фіналі здолали Францію.

24 червня оголошено остаточні результати референдуму Великобританії стосовно членства у ЄС, більшість британців висловилися за вихід. Його підсумки підтверджують наявність суттєвого інтеграційного скепсису в країнах Європи.

Червень і липень змусили любителів системи «allinclusive» відмовитися від поїздок у Туреччину. Причиною цьому став терористичний акт в аеропорту Атататюрк у Стамбулі. Внаслідок трьох вибухів загинула 41 особа, a 239 були поранені. А в ніч на 16 липня здійснено невдалу спробу військового перевороту в Туреччині.

Серпень став найбільш пам’ятним завдяки літнім Олімпійським іграм у Ріо-де-Жанейро. Особливих успіхів наші спортсмени тут не здобули. Збірна України завоювала 11 медалей — 2 золоті, 5 срібних і 4 бронзові. Найбільше ж нагород вибороли олімпійці із США, Великої Британії та Китаю.

24 серпня внаслідок землетрусу силою 6 балів за шкалою Ріхтера в Італії загинули щонайменше 296 чоловік, отримали поранення — 400.

Згодом Україна брала участь у літніх Паралімпійських іграх-2016 у Ріо-де-Жанейро (Бразилія), що відбулися з 7 по 18 вересня. Команда здобула рекордні 41 золоту, 37 срібних і 39 бронзових медалей і вперше піднялася на третє місце в медальному заліку, пропустивши вперед лише китайців та англійців.

Тим часом Ісламська держава здійснила чергову серію збройних бомбардувань у Сирії.

8 листопада відбулися вибори у США: 45-м президентом став Дональд Трамп, перемігши Гілларі Клінтон.

А в східній частині другого за величиною сирійського міста Алеппо від 15 листопада 2016-го року було вбито тисячі людей під час військових атак режиму Ассада та російських винищувачів. Заворушення там тривають і досі.

Європа продовжує непокоїтися через наплив біженців. Дедалі більше людей залишають свої домівки і вирушають світ за очі в пошуках кращої долі. Так, в ООН заявили, що кількість людей, які вимушено залишили своє місце проживання через військовий конфлікт, сягнула найвищих показників за всю історію.

Як 2016-й змінив Україну

На щастя, в нашій країні більш-менш вдалося досягнути врегулювання ситуації на окупованих територіях сходу. Війна триває, наша держава несе непоправні втрати – на фронті продовжують гинути захисники. Та, порівняно з попередніми роками, помітний прогрес, режим тиші хоч і порушують, але масштаби протистоянь та втрати значно менші.

2016-й для України розпочався із приємної новини — набула чинності Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Одна з найпомітніших політичних подій — відставка уряду Арсенія Яценюка. Його наступником став тодішній голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, кандидатуру якого офіційно висунула фракція «БПП».

3-го квітня Президент України Петро Порошенко підписав Указ про звільнення з посади Генерального прокурора України Віктора Шокіна. 12 травня парламентарі підтримали призначення Юрія Луценка новим Генпрокурором. Ця подія викликала чималий резонанс у суспільстві. Першими кроками Луценка на посаді були гучні звільнення, викриття високопосадовців та відкриття кримінальних проваджень стосовно прокурорів, суддів, чиновників, депутатів тощо. Луценко неодноразово заявляв про те, що збирається таки засудити екс-президента Віктора Януковича та довести до логічного завершення розслідування та судові справи щодо розстрілів на Майдані. Втім поки прогресу у цих напрямках не видно.

25 травня, в аеропорту «Бориспіль» на рідну землю ступила звільнена з російського полону лейтенант авіації, народний депутат Надія Савченко. Однак сподівань, що покладали на неї українці, Надія не виправдала, ставши черговим розчаруванням. А насамкінець просто «добила» народ, засвітившись у скандалі на тлі переговорів у Мінську.

За результатами кількох всеукраїнських соціологічних досліджень, 2016 рік запам'ятався українцям зростанням комунальних тарифів, які шокували й без того зубожілих українців, черговим зростанням курсу долара та падінням банків.

Однією з провідних тем стала робота над впровадженням безвізового режиму з Євросоюзом. Комітет Європейського парламенту з громадянських свобод підтримав надання Україні безвізового режиму. 21-24 листопада у Брюсселі відбувся саміт Україна-Євросоюз, на якому політики сподівалися почути конкретну дату, коли рішення щодо безвізового режиму для українців буде ухвалено. Проте марно. На цьому етапі процес ускладнився міграційною кризою в ЄС. 15 грудня європейські парламентарі перенесли розгляд питання про надання безвізу для України на 3 квітня 2017-го року.

Позитив народ вбачає у початку проведення державних закупівель через електронну систему Prozorro, що допомогло зробити цей процес відкритим і заощадити чималі кошти; у зниженні акцизу на ввезення вживаних автомобілів із-за кордону; підвищенні боєздатності армії та запровадженні механізму конкурсного відбору державних службовців.

Активно цього року взялися за процес декомунізації — перейменовували великі міста, села, вулиці тощо. І хоча скептики переконані, що це фактично нічого не змінює, а лише відвертає увагу від реальних проблем і створює додаткові незручності, багато наших співвітчизників вважають декомунізацію єдиним способом позбутися пережитків комунізму і «совкової» ментальності, пов’язаних із бідністю, й ефективно запровадити реформи для підвищення рівня життя.

Варто зазначити, що цього року розпочалася справжня децентралізація влади з наданням реальних повноважень місцевому самоврядуванню, насамперед, щодо перерозподілу бюджетних коштів. Тут Тернопільщина є лідером в Україні. В державі відбулися вибори у 144 територіальних громадах, зокрема й об’єднаних. Виборці проявили певну активність на тлі загально політичного розчарування. Тобто, люди вже більше починають орієнтуватися на місцеву владу.

Увесь 2016 рік минув під гаслом боротьби з корупцією, адже це була одна з умов надання Україні безвізового режиму. Для цього в Україні мали реально запрацювати створені раніше антикорупційні органи — Національне антикорупційне бюро (НАБУ), Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Нацагенство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Окремо в низці визначальних подій року слід виокремити електронне декларування доходів посадовцями високого рівня. Його результати виявилися шокуючими для пересічних громадян. З позиції  оптимізму хочеться сподіватися, що зазначене декларування стане першим суттєвим кроком до забезпечення прозорості нашої влади, а чиновники почнуть усвідомлювати наслідки своєї діяльності для себе й країни загалом.

2016 року в Україні нарешті дали
старт судовій реформі. 2 червня Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів та підтримала законопроект про зміни до Конституції в частині правосуддя, які відкривають шлях до змін у судоустрої України.

Попри численні обіцянки, умови для роботи і розвитку українського бізнесу у 2016 році так і не покращилися. Крім стандартних проблем, які перетікають з року в рік (невідшкодування ПДВ, корупція, зростаючі податки й акцизи), з'явилися й інші: високі ціни на енергетичні ресурси, підвищення тарифів, відсутність стабільного курсу гривні.

Одним із найбільш позитивно сприйнятих українцями рішень уряду є його ініціатива підвищити рівень мінімальної заробітної плати до 3200 гривень. Однак вони розуміють, що цей крок, ймовірно, матиме й негативні наслідки — скасування частині людей субсидій та подорожчання життя.

Чим запам’ятається 2016-й мешканцям нашої області?

Тернопільщина — лідер у створені об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Що таке «децентралізація в дії», уже відчувають жителі нашого краю, адже цифри говорять самі за себе. Загалом на Тернопіллі вже налічується 36 ОТГ. У 15 із них функціонують державні пожежно-рятувальні підрозділи або місцеві пожежні команди. Також на території області цього року відкрито 13 поліцейських станцій. Заплановано відкриття ще 9.

У будівництво доріг області цього року вкладено понад 300 млн. грн. Проведено заміну верхніх шарів асфальту на 52 км автомобільних доріг, влаштовано поверхневу обробку на 36 км, ліквідовано понад 376 м2 ямковості. 

Тернопільщина активно долучилася до системи PROZORRO — з початку запровадження системи зекономлено понад 17 млн. гривень.

В області за 2016-й рік реалізували 30 проектів з відбудови та ремонту шкіл і дитячих садочків, активно впроваджували енергозберігаючі технології: перевели на альтернативні види палива 26 котелень, замінили на енергозберігаючі понад 2 тисячі вікон та понад 3 сотні дверей.

Всього нині в бюджетній сфері області реалізовано 158 енергоефективних та енергозберігаючих проектів — на загальну суму 98,8 млн. гривень (з них — 80,4 млн. гривень з державного бюджету). За рахунок впровадження енергоефективних заходів з початку року зекономлено понад 4,5 млн. куб. метрів природного газу та 2,2 млн. кВт год. електричної енергії.

Також цього року на Тернопільщині суттєво зросло наповнення бюджетів. Обсяг загального фонду місцевих бюджетів склав понад 2 млрд. грн., що на 42,5% більше порівняно з минулим роком.

Наш край прийняв понад 80 делегацій, область відвідували посли, іноземні інвестори, з якими налагоджують співпрацю. Також було підписано 7 міжнародних угод. Нещодавно на Тернопіллі з робочим візитом були Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, а згодом і Президент України Петро Порошенко, які відзначили позитивні зміни в економіці області – відкриття нових промислових потужностей (ТОВ «СЕ Борднетце-Україна» в Чорткові, холодильний комплекс фруктосховища ФГ «Гадз» на Бучаччині). Також у рамках реалізації проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на території краю створено шість сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, де селяни займаються переробкою фруктів та овочів. Ще рік тому на Тернопіллі працював лише один цукровий завод, цьогоріч їх вже три — Збаразький, Чортківський, запрацював Хоростківський. Відновили свою роботу Ковалівський спиртозавод та Теребовлянський молокопереробний. А це — нові робочі місця, нові майданчики для реалізації інвестиційних проектів.

Щодо освіти, то в області створили 12 опорних шкіл, на розвиток яких спрямовано понад 15 млн. грн. Навчальні заклади області отримали понад 700 комп’ютерів – майже у кожній сільській школі буде комп’ютерний клас. У нас з’явився 41 новенький «шкільний автобус». Розпочали реформу профтехосвіти.

Є позитивні зміни і в галузі медицини. Серед іншого, нещодавно відкрили нове відділення хіміотерапії в обласному онкодиспансері, також цього року здали в експлуатацію пологовий корпус перинатального центру «Мати і дитина», почали реалізовувати реформаторський проект із створення диспетчерського центру екстреної медичної допомоги, програмне забезпечення якого дасть змогу мінімізувати швидкість приїзду до пацієнта. Працюють і над створенням кардіоцентру. А ще відкрито реконструйоване приміщення інфекційного корпусу Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги. Вартість проекту становить понад 9,5 млн. грн., більша половина цих коштів виділена з Фонду регіонального розвитку було.

Порівняно з минулим роком, значно покращилися показники із призначенням субсидій. На сьогодні, цим механізмом економії коштів користуються понад 210 тисяч домогосподарств.

Важливим цього року стало те, що добровольці Тернопільщини, які брали участь у бойових діях в ході проведення АТО, почали отримувати статус «учасника бойових дій».

За рік на Тернопіллі проведено низку розважальних та культурних заходів, область стала більш привабливою для туристів, адже тут відбуваються масштабні фольклорні та музичні фестивалі, які вже стали родзинкою краю.

Серед подій в області цього року неможливо оминути увагою й аномальний снігопад всередині листопада, який майже на тиждень паралізував місто та область. Експерти тоді заявили, що негода завдала збитків на суму 1 млн. 812 тисяч гривень.

Підсумовуючи вищезгадане, можна стверджувати: незважаючи на загальне невдоволення людей, зміни в Україні хоча й повільно, проте відбуваються. Розпочате українською владою реформування, курс на євроінтеграцію ще не завершені і будуть продовжені наступного року. Тож нехай 2017-й стане для нас усіх роком виконаних обіцянок, здійснення мрій та яскравих подій. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ