Читайте нас в соціальних мережах

Архієпископ Мстислав: «Спочатку був Блаженніший Макарій, потім я, наступним обіцяють «вполювати» архієпископа Карпатського! Проти нас працює система, яка хоче знищити Українську Автокефальну церкву»

Понеділок, 28 листопада 2016 17:55
Відсторонений від виконання обов’язків Архієпископ Тернопільський і Подільський Мстислав, який став героєм одразу трьох розслідувань програми «ТСН-Тиждень», сьогодні і надалі перебуває у Тернополі.

У квартирі, яку він тривалий час знімає, у миру Мирослав Гук, за його словами, проходить тривале лікування захворювання спини.

Він не знімає з себе провину за скандальне відвідування бару «Сіті». Але подальше цькування вважає ледь не проплаченою акцією для дискредитації Української автокефальної православної церкви. Для цього використовують скандальну Наталію Шевчук. 

- Я не ховався з жодними жінками на квартирах, - зауважив Мстислав в екслюзивному інтерв’ю «Тернополянам». – Моє місце проживання добре відоме для багатьох дотичних до нашої церкви. Якби насправді хотів приховувати щось, то поставив на вікна як мінімум жалюзі. Та, як ми всі бачили з сюжету, я ні від кого не ховався і навіть штори не закривав.

- Як тоді ви прокоментуєте вашу відсутність у будь-яких монастирях, куди вас Синод послав спокутувати гріхи?

- Отримав благословення відбути у скит Угорницького Святопреображенського монастиря у селі Кабаки Івано-Франківської області. Там і мав відбувати місячний термін. У згаданому скиті дійсно постійно перебуває лише один монах.

Попередньо у мене було загострення захворювання хребта. Та відчувши полегшення, 10 листопад цього року відбув на місце. Переночував ніч, вже зранку відслужив службу. Цілий день спілкувався з паломниками і на вечір мені знову стало погано. Не міг не те що ходити, з великими труднощами давалися хоч якісь рухи і навіть з великими болями доводилося лежати. Подзвонив друзям, які відвезли мене у Тернопіль. Адже тут є лікарі, які ще до того оглядали мене і яким довіряю. Ультразвукове дослідження показало, що потребую лікування.

- У сюжеті «ТСН-Тиждень» ваше перебування у тернопільській квартирі описали зовсім по-іншому. Це п’янки, це і ледь не статеві стосунки із заміжньою жінкою з двома дітьми.

- Лікування потребувало введення лікарських засобів ін’єкційним шляхом. У м’які частини тіла давали ще інші священники, а от для введення препаратів у вену довелося знайти кваліфікованого медика. Ця жіночка приходила на нетривалий час серед дня. Оскільки вона знала мій стан здоров’я, сама і виявила бажання допомогти мені у приготуванні їжі. От після такого мені приписали розваги з чужої жінкою.

- Події навколо вас викликали чималий резонанс по всій Україні. Кілька тижнів сюжети про вас виходили у головних новинах телеканалу «1+1». Головною інформаторкою журналістів стала колись помічниця настоятеля УАПЦ Мефодія, а нині керівник «Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія» Наталія Шевчук.

- Ця жінка курує сайти, які називають себе дотичними до УАПЦ і були відкриті з благословення Мефодія, але жодного стосунку до нашої діяльності не мають. Іншим словом, як фейковим їх назвати не можу. Свого часу, до 2007 року, а потім починаючи з 2013 року, Наталія Шевчук була помічником Мефодія з господарських питань. Мала доступ до документів і певних грошових коштів. Настоятель доручив саме Шевчук зареєструвати офіційні сайти єпархії, які вона успішно записала на своє ім’я. Вже після смерті Мефодія, церква неодноразово зверталася до пані Наталії, аби віддала право на користування цими ресурсами. Та щоразу ми отримували відмову. Потім на цьому сайті почалися з’являтися паралельні до наших перекручені публікації, які лили бруд на УАПЦ.

Ще до мого приходу митрополитом, у 2007 році Шевчук особисто Мефодій вигнав її зі своїх помічників. Преподобний щодо до неї висловлювався досить ясно: жінка займалася махінаціями, використовуючи його особисті документи, які пусті він залишав з підписами у Києві, без його відома видавала зовсім стороннім людям бланки для посольств для подальшого працевлаштування на тривалий термін ніби у церковних справах.

Яким чином у 2013 році вона повернулася, для мене ще досі залишається загадкою. Після її чергового приходу одразу почалися наговорювання настоятелю на митрополитів, скандали та інтриги.

- Сьогодні досить широкого розголосу набирає справа судових розборів за майно покійного митрополита Мстислава. За нашою інформацією, це досить таки пристойна спадщина, яка складається з трьох квартир у Києві, трьох квартир у Тернополі та будинку у селі Біла.

- Згідно Статут нашої церкви, до особистого майна, навіть настоятеля церкви, ми не маємо жодного стосунку. Як виявилося після смерті Мефодія, у Наталії Шевчук знайшовся заповіт саме на її ім’я. Згідно цього документу (заповіт був виписаний у віддаленому селі Житомирщини і завірений всього лиш секретарем тамтешньої сільради, а не нотаріусом, - ред.) він передає всю згадану вами нерухомість не своїй сестрі чи брату, а згаданій помічниці. Зараз тривають судові спори між рідними Мефодія та Шевчук. Церква у ці процеси не втручається.

- Якщо пані Наталія Шевчук так достеменно знала подробиці вашого особистого життя, означає, що вона має інформаторів з числа ваших близьких.

- Напевно, має. Варто тільки проінформувати, що співзасновником «Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія» є отець Роман Будзинський, який має парафію у селі Почапинці неподалік Тернополя. Нібито, згідно заповіту Мефодія, він став «душерозпорядником». Хоча такого слова у церковній термінології навіть не чув.

Хочу зауважити і ще одну важливу деталь. Основним дописувачем згаданих фейкових сайтів УАПЦ є не Наталія Шевчук, отець Петро Зуєв, який є кліриком православної церкви московського патріархату.   

- Вся історія навколо вашої персони наносить дуже серйозний удар по репутації самої Української автокефальної церкви. Вас і ваших соратників вже назвали ледь не прислужниками Московського патріархату.

- Такі ярлики ще колись на нас навішав патріарх УПЦ КП Філарет, коли не відбулося так-зване об’єднання, а насправді приєднання. Ми ніколи не працювали на Москву, але, особливо у сучасний час, це можна приписати при певних умовах будь-кому. Та хочу розповісти про події, які відбувалися до того. «Серйозні люди» з Адміністрації Президента і один з місцевих нардепів, з якими ми спілкувалися, відкрито говорили: «Владико, переходіть у Київський патріархат. Буде вам сприяння від Адміністрації Президента України. Все вам допоможуть, навіть матеріально.» Я не міг погодитися. Настане час і скажу відкрито імена цих людей, які відверто працюють на патріарха Філарета. Вони апелюють даними соціологічних досліджень бажань людей. На жаль, ми не володіємо доступом до мас-медіа, аби оприлюднити багато думок, які побутують у середовищі автокефальної церкви.

- Яких саме думок?

- Про те, що з Філаретом ніхто не хоче об’єднуватися. Ті старі священники, які пам’ятають ще 90-ті роки минулого століття. Тоді вони зверталися до того ж Філарета, як до екзарха України, аби він зробив незалежну церкву від Москви. У відповідь тоді летіли крісла з криками, що на Західній та і в Україні загалом не буде автокефальної церкви. Про це добре пам’ятають. І привселюдного вибачення зі сторони вже зараз патріарха ніхто не побачив і не почув.  

- Можна зрозуміти з того, що пані Наталія Шевчук була в оточенні Філарета під час його приїзду у Тернопіль, це буде не останній викид інформації з її сторони проти УАПЦ.

- Спочатку у всіх своїх дописах вона намагалася очорнити предстоятеля АУПЦ митрополита Макарія. Після мене, вони почали апелювати до єпископа Карпатського та Ужгородського Віктора Бедя. На моє переконання, саме його обрали наступною мішенню для дискредитації нашої церкви. Цю ж інформацію вони доносять до найвищих ешелонів влади.

- З вашої сторони будуть хоч якісь дії стосовно подачі неправдивої інформації?

- Вже сьогодні юристи готують подання у суд про неправдиве висвітлення інформації про мене. Хочу запевнити, що на засідання прийде жінка, яка приходила до мене для надання медичної допомоги, і вона розповість про мету свого приходу.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар