Читайте нас в соціальних мережах

8 листопада. Цей день в історії Тернопілля

П'ятниця, 08 листопада 2019 00:08
Сторінками історії: 1706 – А.Потоцький видав грамоту-привілей для відновлення та розвитку Бучача, 1868 – в с.Підгайчики народилася дружина М.Грушевського Марія-Іванна Вояківська? 1985 – помер виходець з Тернопільщини, художник-графік Яків Гніздовський.

8 листопада 1706 року – власник Бучача А.С.Потоцький видав грамоту-привілей для відновлення та розвитку міста.

8 листопада 1764 року - у Львові було оформлено акт дарування «Миколая на Бучачі, Потоці, Городенці, Печеніжині Потоцького воєводича белзького» (відпис знаходиться в архіві домініканів у Кракові). Згідно з ним: місто Бучач з палацом, передмістями, селом Підзамочок та 14 сіл, належних до цього «Бучацького ключа», отримували Міхал Антоній Потоцький (†1766) і його брат — львівський каштелян Юзеф. Також всі спадкоємці мали отримати права на столове срібло та інші цінності, які знаходились в депозиті у монахів-домініканців Кам'янець-Подільського конвенту… до рівного поділу. Поділ мав контролювати Теодор Потоцький (1738—1812). Цілий і детальний перелік цінностей (пол. nobilitów) був у палаці М. В. Потоцького в Бучачі, доглядав за ним Каєтан Домбровський. М. В. Потоцький зобов'язав всіх наступних спадкоємців до виплати щороку 50000 флоринів для утримання костелів Бучача, Потоку, Городенки. Записом нові дідичі Бучача Антоній Міхал та Юзеф Потоцький зобов'язувались змурувати нову церкву в місті, бо стара руйнувалась.

8 листопада 1868 року – в с.Підгайчики Зборівського району народилася українська вчителька, перекладач,дружина Михайла Грушевського Марія-Іванна Грушевська (Вояківська). померла 19 вересня 1948 року в м.Київ. Перекладала твори російських і французьких письменників. В інтерпретації Грушевської вийшла збірка оповідань Антона Чехова «Змора». Друкувала статті на мистецькі теми в «Літературно-науковому вістнику», «Артистичному віснику» та інших львівських виданнях. Марії Грушевський присвятив дружині свою найголовнішу працю — «Історія України-Руси».

8 листопада 1937 року – у с.Закіпці, нині Люблінського воєводства, Польща народився український вчений-мовознавець, фахівець у галузі ономастики, доктор філологічних наук, професор Тернопільського та Львівського університетів; надзвичайний професор Люблінського католицького університету та Люблінського університету Марії Кюрі-Склодовської Дмитро Бучко. У 1945 році був депортований на Тернопільщину. Входив до авторського міжнародного колективу з укладання «Слов'янського ономастичного атласу» та до складу Національної ради з географічних назв при Кабінеті міністрів України. Був відповідальним редактором «Наукових записок ТНПУ. Серія: Мовознавство». Автор понад 150 наукових праць із топоніміки України, лексикографії, мовознавства. Помер 11 лютого 2014 року в м.Тернопіль.

8 листопада 1985 року – у м.Нью-Йорк, США помер американський художник українського походження, графік, кераміст, мистецтвознавець, уродженець с.Пилипче Борщівського району Яків Гніздовський (на фото).

8 листопада 2004 року - в с.Буданів Теребовлянського району помер український поет, журналіст, член Всеукраїнської спілки пролетарських письменників  та Національної спілки письменників України Борис Павлівський. Автор збірок поезій «Світильник ночі» (1994), «Любов на тернистій дорозі» (1996), «Христоносці України» (1998; вокальні і хорові твори), «Слово із-за ґрат» (2002). Посмертно видано спогади Павлівського «І терни, і тюрми». «Мерехтить самітниця зоря. Вибрані поезії» (2007), «І входить в серце блискавиця», «Бог своє береже. Вибрані поезії», «Гори, душе моя, зорею. Вибрані поезії».

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ