Читайте нас в соціальних мережах

10 жовтня. Цей день в історії Тернопілля

Четвер, 10 жовтня 2019 00:07
Сторінками історії: 1934 – у Тернополі побачила світ газета «Jednodnówka», 1965 - померла український промисловець, меценат  На .

 

10 жовтня 1865 року - народився професор Тернопільської вчительської семінарії, громадсько-освітній і кооперативний діяч Яків Миколаєвич. Помер 3 листопада 1931 р. у м. Тернополі.

10 жовтня 1892 року - у с. Петрикові, нині Тернопільського району, народився польський педагог, художник, фотограф, літератор Тадеуш Маліцький. Помер 4 грудня 1943 р. у м.Яслі (Польща).

10 жовтня1921 року - у Почаєві завершився єпархіальний з’їзд духовенства і мирян Волині, який заявив про необхідність українізації православної церкви в Польщі.

10 жовтня 1923 року – в с.Товстеньке, тепер Чортківського району народився український письменник-прозаїк, гуморист, сатирик, журналіст, перекладач, історик Роман Колісник. Редактор журналу «Вісті комбатанта». Член Об'єднання українських письменників «Слово», Національної Спілки письменників України. У газетах і журналах Канади, США, інших країн діаспори друкувалися його гуморески, фейлетони, репортажі, статті. Працював над перекладом книги начальника оперативного відділу штабу Дивізії «Галичина» Вольфа-Дітріха Гайке «Sie wolten die Freiheit» («Вони хотіли волі»), до якої підготував вичерпні коментарі (вийшла під назвою «Українська Дивізія „Галичина“». Видав працю «Військова управа та Українська Дивізія „Галичина“», а згодом допомагав іншим дослідникам у цій ділянці. Загалом письменницький та науковий доробок Колісника - понад 800 праць.

10 жовтня 1934 року – у Тернополі побачила світ газета «Jednodnówka» («Єдноньовка», «Одноднівка») - польський часопис, який виходив при щомісячнику «Gawedy Podchorunrzych»

10 жовтня 1944 року – в смт.Гусятин народився український вчений-фізик, педагог Володимир Акулов. Доктор фізико-математичних наук Працював у фізико-технічному інституті та педагогічному інституті у Харкові; від 1998 - професор коледжу Баруха при Нью-Йоркському університеті. Досліджує математичні методи у фізиці та питання теорії елементарних часток.

10 жовтня 1965 року - у Відні померла український промисловець, меценат Климентина Авдикович-Глинська (дівоче прізвище - Січинська). На фото. Народилася вона 27 липня 1884 року – в м.Копичинці Гусятинського району народилася. 1922 заснувала в Перемишлі невелику фабрику солодощів «Фортуна» - одну з перших українських фабрик у Галичині. Того ж року фабрику було перебазовано до Львова. 1924 з митрополитом Андреєм Шептицьким заснувала спільне підприємство - парову цукеркову фабрику «Фортуна Нова», проектна потужність якої після добудови та модернізації становила 5 тонн продукції в день. На фабриці працювали, як правило, українки із середньою або вищою освітою. Наприкінці 1930-х, у період найбільшого розквіту, працювало 125 робітників і 6 агентів, які забезпечували збут продукції у містах. Фабрика в різні часи мала декілька крамниць у Львові та по одній у Стрию та Дрогобичі. Асортимент продукції був досить широкий - різноманітні цукерки, шоколад, печиво, морозиво, фруктові желе тощо. Навіть було випущено спеціальну серію шоколадок «Солодка історія України», на обгортках яких намальовано портрети правителів України від Володимира Великого до гетьмана Павла Скоропадського… Якість продукції була високою, тому вироби фабрики мали великий попит. 1939 «Фортуну Нову» націоналізувала радянська влада. Після Другої світової війни фабрика разом із кількома іншими увійшла до складу підприємства, що відоме нині як кондитерська фірма «Світоч».

10 жовтня 1946 року – в с.Великі Бірки Тернопільського району народився генерал-лейтенант медичної служби в запасі, доктор медичних наук, організатор системи військово-медичної освіти та науки і медичної служби Збройних Сил України, письменник Володимир Пасько. Помер 29 серпня 2014 року в Києві

10 жовтня 1982 року - у м.Торонто (Канада) помер адвокат, магістр права, редактор, громадський діяч у діаспорі, уродженець Підгаєцького району Йосип Бойко.

10 жовтня 2002 року – в Заліщиках помер  диригент, композитор, поет Зіновій Кравчук З 1972 р. був призначений керівником ансамблю пісні і танцю «Дністер». З 1986 р. Зіновій Кравчук — керівник чоловічої хорової капели «Гомін». Нарівні з концертною діяльністю З. Кравчук пише вірші, музику, здійснює обробку народних пісень, колядок, творів церковного співу. У творчому доробку автора десятки створених ним пісень, які звучать у виконанні капели «Гомін», ансамблю пісні і танцю «Дністер». 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ