Читайте нас в соціальних мережах

Стало відомо, чому в криниці на Тернопільщині закипіла вода

Вівторок, 26 липня 2016 14:42
У селі Чернихів Зборівського району людям вже не потрібно гріти воду. Кип'яток у них просто в колодязі. Вода із температурою 60 градусів з'явилася лише на одному подвір'ї, але встигла перелякати все село. Місцеві кажуть, це до землетрусу. Екологи ж просять не панікувати, мовляв навіть для такого дивного явища є наукове тлумачення.

Василь Прокопів, на обійсті якого і сталася природня аномалія, разом із родиною живе у Тернополі проте часто навідується до батьківської хати.  Василь Прокопів, на обійсті якого і сталася природня аномалія, разом із родиною живе у Тернополі проте часто навідується до батьківської хати.  Пригадує, на Петра і Павла ходив до церкви на святкову літургію. Коли прийшов додому, влив трішки посвяченої води у колодязь. А вже під час наступного приїзду вода була гарячою.

«Батьківська хата стоїть якраз навпроти церкви. На подвір’ї криниця. Викопав її, очевидно, ще прадід більше сотні років тому. Глибина колодязя – приблизно 15 метрів. Вода завжди була такою як і всюди, але нещодавно сталося якесь диво – вона закипіла. В перший день мала 60 градусів, а наступного 39. В селі немає ані виробництва, ані труби з гарячою водою. Чому так сталося – невідомо», - розповідає пан Василь.

Допоки мешканці села придумують все нові і нові причини природної аномалії, екологи вже взяли воду на проби.  Кажуть її хімічний склад у нормі, а причина появи такого термального джерела дуже проста і, як на мене, навіть кумедна.

«Коли ми отримали сигнал про появу термального джерела у криниці – відразу є виїхали на місце, аби взяти аналізи води на пробу. Адже село знаходиться на рівнині, місцевість болотяна. Тому вода могла нагрітися через скупчення біогазів у надрах землі. Але на щастя все минулося.

За хімічними показниками вода відповідає всім нормам. Вона придатна для вживання. А причиною появи термального джерела міг стати насос, який просто перегрівся у криниці і, відповідно, сильно нагрів воду», - зауважив начальник відділу водних об’єктів Тернопільської ОДА Олег Озерянець.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ