Читайте нас в соціальних мережах

Радикали у Польщі напали на церковну процесію, де була сотня тернополян (фото)

Четвер, 30 червня 2016 10:47
У cелі Пикуличі, що на околиці Перемишля (Польща), відбулось традиційне щорічне Свято української національної пам’яті. Участь у ньому взяли делегації з Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківщини, спілчани товариств українців Польщі, представники Посольства України у Варшаві, Генерального Консульства України у Любліні та місцевої польської влади.

Свято відбувається щороку, починаючи з 20-х років минулого століття. Воно пов’язане із  вшануванням пам’яті понад двох тисяч інтернованих українців, вояків і старшин Армії УНР та полонених вояків УГА, які в результаті жахливих умов утримання та епідемії тифу у 1918–1919 роках померли в таборі біля села Пикуличі, де й поховані на Українському військовому цвинтарі.

Цьогоріч  урочистості розпочались зі Святої літургії у Кафедральному соборі УГКЦ св. Івана Хрестителя, що в Перемишлі. Відтак майже півтисячі українців, серед яких близько сотні тернополян, представники польської влади в супроводі військового оркестру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного рушили урочистою ходою до Українського військового цвинтаря. Проте мирній, молитовній ході, намагалися завадити близько 20 агресивно налаштованих молодиків.

На вулиці Честнат вони перегородили дорогу та, як повідомляє «Польське радіо», напали на учасників церковної процесії під синьо-жовтими прапорами.

Агресивно налаштовані поляки тримали в руках плакати на кшталт «Бандерівці та їхні прихильники – геть з Польщі» і викрикували неприємні гасла про волинську трагедію.

На одного з чоловіків на чолі процесії навіть накинулись і порвали сорочку через те, що його вишиванка була червоно-чорного кольору. 

Серйозної сутички вдалося уникнути завдяки роботі правоохоронців. Вони відтіснили учасників процесії від нападників.

Знаково, що попри два десятки хуліганів, хода таки дісталась Українського військового цвинтаря. До підніжжя Меморіалу українським воїнам поклали квіти та заспівали «Ще не вмерла Україна».

Свято Української національної пам`яті завершилось, проте ситуацію, що склалась, обговорюватимуть дипломати, з метою вжити всіх необхідних заходів, аби більше таке не повторилось.

Також з приводу нападу на молитовну ходу в Перемишлі Глава УГКЦ звернувся з офіційною заявою, в якій різко осудив дії нападників.

«Із великим болем ми сприйняли звістку про те, що 26 червня, у Неділю всіх святих, на мирну релігійну процесійну ходу в Перемишлі  було вчинено напад з боку радикально налаштованих молодих людей.

Ми рішуче засуджуємо такі прояви крайнього націоналізму. Така поведінка не сумісна з честю, гідністю і покликанням європейського, а тим більше християнського народу.

Такі дії руйнують спільний європейський простір, стають причинами для розпалювання ненависті й незгоди, а  тому створюють перешкоди для будування нашого спільного майбутнього.

Ми певні, що культурне, інтелектуальне середовище польського народу, як і церковні діячі теж рішуче засуджують подібні вчинки. Ми і надалі будемо разом діяти в дусі польсько-українського примирення, яке ми спільно започаткували вже багато років тому», – йдеться у заяві Патріарха Святослава.

Фото nowiny24.pl

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ