Читайте нас в соціальних мережах

Під тиском громади Пронятина міська влада відмовилися ліквідовувати старші класи у ЗОШ №30

Вівторок, 14 червня 2016 09:41
У тернопільській освіті знову скандал! Міська влада спробувала реорганізувати загальноосвітню школу №30 з повноцінної 1-3 ступенів у заклад без старших класів.

Це викликало обурення та протест громади мікрорайону Пронятин, де є і згаданий навчальний заклад.

Батьки учнів за кілька днів обійшли кабінети найвищих міських чинів від міського голови Сергія Надала до начальника управління освіти Ольги Похиляк.

Вчора ввечері стурбовані люди скликали збори у будинку культури. Чиновникам довелося піти на уступки і залишити у ЗОШ №30 старші класи. Хоча, як виявилося, з нового навчального року у 10-ому класі тут буде навчатися всього п’ять учнів, а в 11-ий не піде жоден випускник.

 «Все почалося з того, що мешканці мікрорайону Пронятин написали колективного листа з прохання створити на базі їх школи дошкільні групи, - розповіла начальник управління освіти ТМР Ольга Похиляк. – Постійна депутатська комісія прийняла рішення про реорганізацію ЗОШ №30, адже ми не може на базі цього закладу освіти діяти одразу школа 1-3 ступенів і дошкільний заклад. Першочергово вирішили зробити школу 1-2 ступенів, тобто забрати старші класи. І це було логічно. З нового навчального року у десятому класі тут буде навчатися всього п’ять учнів, а 11-ого не буде взагалі. Для прикладу, в інших міських школах найменші класи нараховують 18-20 учнів. Ще одним аргументом для прийняття рішення про реорганізацію є і вартість навчання одного учня у школі №30. Для порівняння у будь-якій іншій школі ця сума в рік складає 8-9 тисяч, то тут собівартість освіти однієї дитини становить щонайменше 29 тисяч гривень.»

Також пані Ольга нагадала присутнім на зборах у будинку культури батькам, що швидше за все з початку 2017 року почне діяти новий закон про освіту, який чітко розмежує дошкільну, початкову та середню освіту від старшої школи, яка має стати профільною.

Слова чиновниці не стали аргументом для присутніх на громадських слуханнях. Як виявилося, батьків попередили в останній момент. Під-час останніх іспитів учням дев’ятого класу сказали, що вже у десятий вони підуть в інші школи.   

«Нас попередили про можливість ліквідації 10-11 класів лише під-час останнього екзамену, - розповідає мама однієї з учениць дев’ятого класу. – Насправді, ця школа мені дуже подобається. Тут навчаються мої діти і переводити в іншу школу я не маю бажання. Та нас хочуть викинути на вулицю. Закрити найлегше, аргументуючи це створенням на базі коли дошкільних груп. А то гарантує, що і їх завтра вирішать не закрити.»

Все ж компромісним стало рішення про залишення у мікрорайоні Пронятин повноцінної школи 1-3 ступенів зі збереженням старших класів до прийняття та вступу у силу нового закону про освіту. Окрім того, присутній на громадських слуханнях місцевий депутат Петро Болєщук повідомив, що ще у березні цього року депутатський корпус прийняв рішення про виділення з бюджету 250 тисяч гривень на ремонт приміщення та закупівлю меблів і обладнання для дитячої групи на базі ЗОШ №30, адже у наявності є вже 20 заяв від батьків. «Спільно з громадою вдалося знайти механізм як одночасно зберегти 11-річку та відкрити дошкільну групу у Пронятині. Маю надію, що питання відкриття з нового навчального року дошкільної групи в Пронятині вирішено остаточно,» - додав пан Петро.

Окремо варто виділити присутність на зборах ще одного депутата міськради Марія Баб’юк. Ця колоритна пані замість того, щоб допомогти розібратися людям з проблемою функціонування школи №30, зайнялася агітуванням про промоцією очолюваного нею коледжу. Вона щоразу перебивала виступаючих, розповідаючи про свій заклад. Потім депутатша почала роздавати агітпродукцію з переліком професій, які можна освоїти у коледжі. Такі дії пані Марії лиш кожен раз вносили деструктив у розмову, і жодним чином не допомагала розв’язати інколи конфліктну ситуацію.   

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ