Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 10 лютого

Понеділок, 10 лютого 2020 00:00
Сторінками історії: 1940 - радянська влада розпочала перше масове виселення галичан в Сибір, 1946 - у західних областях відбулися вибори до Верховної Ради СРСР, 2004 – о.Василя Семенюка призначено єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

10 лютого 1886 року – в с.Винятинці Заліщицького району народився український актор і режисер Євген Коханенко (справжнє прізвище: Кохан). Актор театру товариства «Руська бесіда», січовий стрілець, співорганізатор труп драматичного театру ім. Лесі Українки в м.Київ, 1-го робітничо-селянського театру на Одещині, українського театру «Жовтень» у Ленін­граді.  Знявся у фільмах «Чистка», «Крокувати заважають», «Люлі-люлі, дитино», «Моє», «Мак цвіте», «Кришталевий палац», «Чарівний сад», «Троє з однієї вулиці». Помер в 1955 році в Полтаві.

10 лютого 1940 року - під гаслом боротьби з контрреволюційними силами, бандитизмом, грабуванням соціалістичної власності та зберіганням вогнепальної зброї, радянська влада розпочала перше масове виселення людей із Західної України в Сибір, Казахстан і на Північ. Акція тривала до 13 лютого, з Тернопільської обл. насильно вивезено 38 тис. осіб.

10 лютого 1940 року - у Чорткові народилася оперна та концертно-камерна співачка, громадсько-культурна діячка в Канаді Роксолана Росляк.

10 лютого 1941 року - загинув крайовий провідник ОУН у Кракові, член Революційного Проводу ОУН Володимир Гринів («Кремінський», «Суп»). Навчався в гімназії у Теребовлі, а згодом на юридичному факультеті Львівського університету. 1935 засуджений до 4 років ув'язнення судом у Тернополі. Вийшов на волю у 1938 році. Вдруге засуджений 29 жовтня 1940 на «Процесі 11-ох» до розстрілу.

10 лютого 1946 року - у західних областях. Відбулися вибори до Верховної Ради СРСР. Комуністичному режиму було важливо показати відсутність на цих землях політичної опозиції. УПА широко розповсюджувала серед населення заклики до бойкоту виборів. Бандерівське керівництво також наказувало місцевим організаціям: „не допускати, щоб представники місцевого населення входили у склад виборчих комісій.  Населення, особливо у сільській місцевості, голосувало неохоче. Влада застосовувала масовий терор і насильство. На вибори селян інколи вели під військовим конвоєм. Зрештою влада проголосила, що за кандидатів блоку комуністів і безпартійних віддали свої голоси понад 99% усіх виборців.

10 лютого 1946 року - енкаведисти захопили дру­карню ОУН у с.Озеряни Борщівського району Тер­нопільської області у господарстві Ганни Кошелі. 3 криївки вилучили друкарський верстат марки „Американка", шрифти та листівки і брошури. Ця друкарня була заснована 1944 р. й проіснувала два з половиною роки. Організував її повітовий провідник ОУН М. Татарнюк („Хорив"). Свою продукцію друкарня конспірувала під криптоні­мом «Вінниця».

10 лютого 1948 року – в с.Козівка Тернопільського району народився ректор Львівського національного аграрного університету, академік Володимир Снітинський.

10 лютого 2004 року - Святіший Отець Іван-Павло II ухвалив рішення Синоду Єпископів Української греко-католицької церкви і призначив о.Василя Семенюка єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівської єпархії, уділяючи йому титулярний престол Кастра Северіана.                                   

10 лютого 1923 року – народився  український історик, музейник, краєзнавець Бума Ельгорт. Працював директором Кременецького краєзнавчого музею і Тернопільського обласного краєзнавчого музею, викладачем Кременецького, згодом - Тернопільського педагогічного інституту. З ініціативи Ельгорта створено ряд краєзнавчих музеїв у містах і селах Тернопільської області.

10 лютого 1984 року – помер архієпископ УПЦ Григорій (Закаляк). З вересня 1960 по жовтень 1964 - єпископ Львівський і Тернопільський.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ