Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 11 січня

Субота, 11 січня 2020 00:00
Сторінками історії: 1473 - перша писемна згадка про с.Багатківці Теребовлянського району, 1811 - народився депутат австрійського парламенту Олександр Борковський-Дунін, 1935 - померла оперна співачка Марселла Зембріх.
 

11 січня 1473 року - перша писемна згадка про с.Багатківці Теребовлянського району. Тоді село було власністю теребовлянського старости Яна Бучацького з Литвинова.

11 січня 1811 року – в с.Городк Заліщицького району народився поет, публіцист, журналіст, депутат австрійського парламенту та Галицького сейму Олександр Борковський-Дунін. Помер 30 листопада 1896 р. у м.Львові.

11 січня 1904 року – народилася українська релігійна діячка, політв’язень, ігуменя УГКЦ Йосифа (в миру — Вітер Олена Василівна). Віднов­лювала життя монаших спільнот, опікувалася сиротинцями; допомагала членам ОУН і УПА, за що 12 жовтня 1945 її заарештували органи НКДБ; у квітні 1946 засуджена на 20 років каторги і 5 років позбав­лення прав; перебувала в концтаборах Східного Сибіру та Мордовії. Звільнена 29 березня 1956. По­вертатися до Львова їй заборонили. Понад 30 років служила у підпільному монастирі в місті Скалат Підволочиського району Тернопільської області. Згодом більшість часу проводила у Львові, займалася доброчинною працею серед мирян і катехизацією дітей. За врятування єв­ейських дітей під час німецько-нацистської окупації уряд Ізраїля 1976 удостоїв Йосифу титулу «Праведник світу». У Скалаті її іменем названа вулиця.

11 січня 1935 року – у м.Нью-Йорк померла оперна співачка (колоратурне сопрано), уродженка Збаражчини Марселла Зембріх (Пракседа Марселіна Коханська). Перші уроки музики майбутня співачка одержала вдома у Вишнівці і вже в 12-річному віці виступала на публічних концертах, граючи на скрипці та фортепіано. Співу вчилася у Відні. Успішний оперний дебют М. Зембріх відбувся на афінській оперній сцені. Потім вона співала в Мюнхені, Дрездені, підписала контракт з Королівською оперою в Лондоні й співала в «Ковент Гарден», Метрополітен-опера в Нью-Йорку.

11 січня 1963 року – в м.Зборів народвися український політик, голова Київської ОДА Володимир Шандра. З 1980 по 1987 рік працював на виробничому об'єднанні «Тернопільський комбайновий завод».

11 січня 1995 року – помер український футболіст, що виступав на позиціях півзахисника та захисника, уродженець Тернополя Олександр Павленко. Відомий завдяки грі у чернівецькій «Буковині» та одеському «Чорноморці». Після завершення активної кар'єри гравця став тренером. У 1989 році Олександр Павленко став головним тренером тернопільської «Ниви». За підсумками сезону 1989 року «Нива» здобула бронзові нагороди чемпіонату СРСР (друга ліга, шоста зона).

11 січня 2013 року – помер відомий хоровий диригент, композитор, фольклорист, педагог, громадсько-культурний діяч, народний артист України, уродженець с.Великі Загайці Шумського району Анлрій Кушніренко. Заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка та Літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича, Почесний громадянин Чернівців.

11 січня 2015 року – у Тернополі оголошено траур у зв’язку з похороном загиблого в АТО тернополянина Павла Баса.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ