Читайте нас в соціальних мережах

У 2016 планують створити перший на Тернопільщині хоспіс

Понеділок, 04 січня 2016 10:28
Вже цього року на Тернопільщині планують створити перший в області хоспіс - медичний заклад, в якому перебуватимуть важко хворі із прогнозованим летальним наслідком.

Очікується, що діятиме він на базі Тернопільської обласної протитуберкульозної лікарні, що у селі Плотича Тернопільського району.

Про це йшлося під час зустрічі головного лікаря медичної установи Андрія Паламарчука із директором департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимиром Богайчуком.

«Можливість створення хоспісу назрівала уже досить давно. Тернопільська область є однією з тих регіонів, які ще не створили стаціонарного закладу паліативної допомоги», - кажуть в департаментіу охорони здоров’я Тернопільської ОДА.

Досі на базі Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги функціонують шість хоспісних палат. Проте не у достатньому запланованому обсязі, надаючи паліативну допомогу обмеженій кількості хворих.

Ця допомога включає комплекс заходів, спрямованих на полегшення фізичних та емоційних страждань пацієнтів, а також надання психосоціальної і моральної підтримки членам їх сімей.

«Створення хоспісу на Тернопільщині є вимогою часу та гуманним рішенням щодо тяжкохворих людей – зауважив директор департаменту Володимир Богайчук. - Такі цінності давно утверджені у високоцивілізованому суспільстві. Направду, медсестринство в організації надання медичної допомоги тяжкохворим пацієнтам - в паліативній допомозі - стане головною ланкою».

На його думку, неможливо здійснити ті реформи у галузі охорони здоров’я, які спрямовані на поліпшення надання медичної допомоги, підвищення якості і продовження терміну життя людини, не рухаючись вперед.


Додати коментар