Читайте нас в соціальних мережах

Рік новий, а афери – старі?

Вівторок, 22 грудня 2015 12:10
Існує традиція наприкінці кожного року підводити підсумки успіхів та невдач і будувати плани на рік новий. Дехто з тернополян у 2016-му волів залишити б невдачі будівельні. Так, минулого тижня пайовики Щепановського перекрили трасу Тернопіль - Підволочиськ.

Річ у тім, що їх обурив уже новий забудовник. А ті, хто придбав житло в «Набережного кварталу», наразі ще не виходить на масові акції протесту, вочевидь, думаючи, що все якось вирішиться.

Можливо, хтось вірить у диво — наприклад, що зникне паркова вантажних авто, від якої купа бруду і шуму. Або під землю провалиться хлібозавод, що немилосердно гвалтує слух нічним гулом. Однак такі речі можливі тільки у фільмах і казках. У житті все набагато банальніше і важче. 

Тим тернополянам, які піддалися на дивно низьку ціну за квадратний метр житла, нині невесело. Отих 4900 гривень мовби розум відібрали. Дивно, що гіркий досвід із «Будівельником» Щепановського чи розтиражована в усіх ЗМІ афера київського «Еліта-Центру» ніяк не застерегли людей перед аферистами.

А схема залишилася схожою. Демпінгові ціни на квадратні метри привабили клієнтів. Люди несли гроші в офіс, що розташовувався у вагончику. У договорі замість «Набережного кварталу» фігурувала назва іншої фірмочки. Підрядник родом із якогось села під Києвом. Клієнти же замість купувати житло вступали в якийсь кооператив із дивакуватою назвою. 

Уже нині юристи б’ють на сполох – як легалізовувати оте житло? Захоплення земельної ділянки під автостоянкою і зведення поверхів нашвидкуруч – це ще півбіди. Гірше, коли ні приватизувати кімнату, ні продати, ні передати у спадок буде неможливо. Жодна влада не захоче сісти в тюрму, щоби узаконити будову.

Насправді узаконювати споруду, яку звели, як кажуть досвідчені будівельники, варварським способом, не можна. І ось чому. По-перше, будинок не витримає землетрусу у 4-5 балів. Торік, нагадаємо, наше місто трусило з магнітудою у три бали. По-друге, 30 відсотків житлової площі — для приміщень тимчасового проживання. Це означає, що люди купували не квартири, а гуртожитські кімнати. По-третє, будинок на Будного, 30 перебуває у санітарній зоні хлібозаводу №2 ТОВ «Тернопільхлібпром». Це порушує Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів (наказ Міністерства охорони здоров’я України №173 від 19.06.1996 р.). Шум від підприємства стоятиме щоденно на кілометр. Як спати у кімнаті, що розташована за кілька метрів від працюючого хлібозаводу - уявити важко. По-четверте, 11-поверховий будинок із вісьмома квартирами на поверсі не має другого ліфта. Це означає в майбутньому черги з колясками, «пробки» в час пік. По-п’яте, будівельники не зробили елементарного опору теплопередачі огороджувальних конструкцій (ДБН В. 1.1-12:2006). Це означає, що в гуртожитських кімнатках буде холодно. А якщо там і з’явиться тепло, то тільки завдяки старанням власників кімнат, котрі будуть платити за газ чималі суми. 

А ще врахуйте, що 88 однокімнатних квартир у житловому будинку «Набережного кварталу» орієнтовані на північ. Це вічна темінь і холод. Також відсутній другий евакуаційний вихід. У випадку надзвичайної ситуації власники північних гуртожитських кімнаток зможуть добряче «погрітися». 

Площа будинку не відповідає кількості квартир, які в ньому є, а саме 352. На 0,4613 ара мав би стояти 120-квартирний (!) дім. Ви розумієте, який великий ризик для такої споруди? Не житловий, а картковий будиночок.

І таких прикладів – безліч. Як «подарунок», «Набережний квартал» звів споруду на місці… єврейського цвинтаря. А це, вважайте, це й негативний енергетичний вплив на майбутніх мешканців. Не секрет, що у квартир в таких місцях люди довго не живуть і при доброму здоров’ї, фізичному та психічному, не перебувають.

Все ж таки одна хороша новина для тернополян на завершення 2015 року є. Виконавчий комітет Тернопільської міськради прийняв рішення скасувати містобудівні умови компанії «Набережний квартал» на будівництво нової афери на Микулинецькій, 116. Це означає, що на одну будівельну махінацію в Тернополі у новому році буде менше. Залишається тільки спільними силами рятувати пайовиків зі «старої» біди.

НК рішення ВК

Чергове рішення по скасування міською радою містобудівних умов для «Набережного Кварталу», яке забудовувало тернопільську землі від фірми «Коменсервіс-Серет» 

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ