Читайте нас в соціальних мережах

Різдвяні свята пройдуть без грипу

Вівторок, 22 грудня 2015 12:11
Відносно тепла і безсніжна погода, хоч і не додає різдвяного настрою, проте позитивно відобразилася на здоров'ї жителів області. Відтак Новий рік Тернопільщина зустріне без грипу.

«У цьому році спостерігають тенденція до зниження захворюваності на грип. В області характерні дві хвилі захворювання – наприкінці грудня та у лютому-березні.  Перший поріг зростання захворювання ми спокійно оминули.

Ситуація залишається спокійною. Сьогодні рівень захворюваності  на грип та ГРВІ не перевищує епідемічних порогів», - розповіла завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Марія Павельєва.

Поки захворюваність на грип не сягнула і половини показника епідемічного порогу, епідеміологи радять щепитись.

«У зв'язку зі сприятливою погодою на Тернопільщині продовжено період щеплення. Тобто, якщо раніше вакцинація проходила до жовтня, то сьогодні її продовжили на невизначений термін», - продовжує пані Марія.

Щеплення проти грипу захищає від хвороби, або дозволяє перенести її без ускладнень. В групі ризику передусім ті, хто має безпосередній контакт з великою кількістю людей.

«В першу чергу у групі ризику знаходяться медичні працівники та діти. Також щеплення необхідне особам з хронічними захворюваннями легеневої та серцево-судинної системи. Щепленню підлягають особи,  які перебувають у закритих закладах дорослого та дитячого типу та працівники сфери обслуговування» - продовжила Марія Павельєва.

Варто додати, що цього року в Україні циркулюють три штами вірусу грипу — нові штами А (Вікторія) і В (Вісконсін) та наш старий знайомий H1N1 (Каліфорнія), так званий «свинячий». Але його роль в епідемічному процесі, за словами фахівців, залишається другорядною, адже більшість українців уже мають до нього імунітет. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар