Читайте нас в соціальних мережах

Унікальний 5-метровий тернопільський велетень стоятиме усі свята поряд з головною ялинкою столиці (ФОТО)

Субота, 19 грудня 2015 17:30
Тернопільський «дідух»-велетень стоятиме поряд з 25-метрою живою ялинкою в центрі столиці. Сьогодні у Києві урочисто запалюватимуть вогні «зеленої красуні» та представлятимуть давній оберіг.

Для того, щоб виготовити «дідух»-календар було затрачено багато часу та зусиль. Сьогодні він заввишки 5 метрів і є справжньою гордістю народного майстра Ярослава Осадци. Допомагали йому створювати цей шедевр вихованці та співробітники Тернопільського обласного екологічного центру учнівської молоді.

- Кожен пучок «дідуха» представляє певну пору року. Так, весну позначає ячмінь, літо - пшениця, осінь - жито і зима – овес, - розповідає пан Ярослав. – Для того, щоб виготовити оберіг було виконано масштабну роботу – посадка зернових, створення корпусу з металу, і, звичайно, копітка праця над самим збиранням «дідуха».

До слова, в Україні традиційним святковим символом на Новий рік тривалий час була не зелена ялинка, а «дідух». Виготовляли його з кулів або з першого зажинкового снопа. Кільканадцять пучків, окремо обплетених соломинками, ув'язували в пишний вінок. Знизу робили розгалуження, щоб «дідух» міг стояти. Верхівка новорічного вінка нагадувала конусоподібний сніп з колоссям. Гілки «дідуха» — за них правили зібрані докупи пучки, що зверху відповідно розгалужувались, — обрамлювали кольоровими стрічками, паперовими чи засушеними квітами, кожен на свій смак. 

Сьогодні кияни та гості столиці вже матимуть нагоду першими побачити справжнє диво, створене умілими руками. Поставлять «дідуха» поряд з 25-метровою смерекою, яку спеціально привезли із Прикарпаття та встановили на Софіївському майдані.

diduhhh

 

фото - http://tenews.te.ua

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ