Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 17 грудня

Вівторок, 17 грудня 2019 00:00
Сторінками історії: 1896 – у Струсові народився блаженний священномученик о.Микола Цегельський,  1933 – Раднарком УСРР позбавив Лнся Курбаса звання народного артиста,  1937 - народилася Заслужена артистка України Марія Гонта.

17 грудня 1830 року - висвячений і призначений парохом с.Баворів Тернопільського району) о.Григорій Барвінський  - український священик, культурно-громадський діяч, етнограф, батько Володимира, Івана, Іполита, Олек­сандра, Осипа Барвінських. У 1843 році почав добровільно навчати у школі дітей релігії, за що окружний уряд висловив письмову похвалу. Залишив записи народних пісень. Похований у селі Шляхтинці біля церкви.

 
 
17 грудня 1896 року – у Струсові народився блаженний священномученик католицької церкви, української церковний і громадський діяч у Галичині, греко-католицький священик о.Микола Цегельський. У 1947 році Військовий трибунал МВС Тернопільської області засудив священика на 10 років ув'язнення. Перебував у пересильних таборах у с. Ляцькому біля Золочева, у Підкамені біля Бродів та на львівському пересильному пункті на вул. Полтв'яній. Згодом був вивезений у табір суворого режиму в поселенні Явас біля станції Потьма.
Попри табірний режим, отець знайшов спосіб, щоби відправляти Богослужіння. Для того його дружина з сухарями передала частички, родзинки замість вина та з марлі пошиті необхідні для Служби Божої речі. Так, за час свого перебування в цих таборах від лютого 1947 по 10 серпня 1948 року отець відправив 480 Літургій.
Стан здоров’я отця з кожним днем став значно погіршуватися, у страшних муках він помер 29 травня 1951 року. Шість священиків-в’язнів несли його на руках до воріт табору: далі їх не пустили. Похоронили його на тюремному кладовищі. Місце і номер могили невідомі. 
Обряд беатифікації відбувся 27 червня 2001 р. у м. Львові під час Святої Літургії у візантійському обряді за участі Папи Івана Павла ІІ.
 
 
17 грудня 1918 року - на засіданні Державного Секретаріату ЗУНР було скасоване рішення про скликання парламенту республіки  у Тернополі. Причиною цього стало те, що не всі делеґати УНРади від повітів були обрані, ще не було підготовлено рішення про злуку, яке мала ухвалити УНРада та через незадовільне сполучення сесія в Тернополі була би малочисельною. До того ж у Тернополі не знайшлося придатного приміщення для проведення парламентського засідання. Сукупність цього привела до того, що 31 грудня 1918 р. Уряд ЗУНР спеціальним поїздом переїхав до Станислава. 
 
 
17 грудня 1920 року польським сеймом було видано 2 закони, які регулювали парцеляцію (розподіл) землі (занедбаної, понаднормової панської, державної) між новими польськими колоністами в Східній Галичині. 
 
 
17 грудня 1933 року - Рада Народних Комісарів УСРР приймає постанову «Про позбавлення звання народного артиста УСРР» Леся Курбаса (Олександр-Зенон Степанович Курбас) — українського режисера, актора, теоретика театру, драматурга, публіциста, перекладача, чиє дитинство та юність пройшли на Тернопільщині. У 1933 р., коли Курбас готував до постави ще одну п'єсу Куліша («Патетичну сонату»), її заборонила політична цензура. Політична кампанія проти режисера наростала й скінчилася його вигнанням наприкінці 1933 р. з «Березоля», а згодом арештом й засланням до концентраційних таборів.  
3 листопада 1937 року, після повторного суду, його було розстріляно в урочищі Сандармох, а 1957 року - посмертно реабілітовано. Звання «Народного» Курбасу поверши лише в грудні грудня 1991 року.
 
 
17 грудня 1937 року народилася Марія Гонта - Заслужена артистка України, яка з 1962 року працює  на сцені Тернопільського драмтеатру.
 
 
17 грудня 1939 року - у м.Краків (Польща) помер історик, доктор церковного права, професор, літератор, уродженець Гусятинщини Тадеуш Ґромніцький.
 
 
17 грудня 1944 року – в бою біля с.Нові Стрілища на Львівщині загинув український військовий діяч, хорунжий УПА, сотенний в сотні «Сіроманці», в складі Віськової округи ІІІ "Лисоня» Дмитро Карпенко (псевдо «Яструб», «Лютий»).
 
 
17 грудня 1968 року – в с.Королівка Борщівського району народився український політик, спортсмен Ігор побер. Народний депутат України. Голова Тернопільської обласної організації політичної партії УДАР. Багаторазовий чемпіон України, Європи та світу з бодибілдингу пауерліфтингу. Віце-президент федерації бодибілдингу України. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ