Читайте нас в соціальних мережах

2 листопада. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 02 листопада 2019 00:01
Сторінками історії: 1918 – у Бучачі встановлено владу ЗУНР, 1918 - організовано Збаразький курінь, 1957 – народився політик Мирослав Сеник.

2 листопада 1861 року - народився священик, довголітній парох у с. Босир на Чортківщині, громадсько-освітній і кооперативний діяч, делегат УНРади ЗУНР від Гусятинського повіту о.Северин Матковський. Помер 13 серпня 1935 р. у м. Тернополі.

2 листопада 1870 року – у с.Вікні Гусятинського району помер доктор права, мислитель, соціолог, громадський діяч Іван Федорович.

2 листопада 1878 року – в с.Завалів Підгаєцького району народився український художник-живописець і графік Антін Манастирський. У 1900-му році «Товариство для розвою руської штуки», членом якого був Антон Манастирський, влаштувало виставку його перших живописів. З того часу в Антіна Івановича розпочалося активне творче життя. Він малює цілу галерею високодуховних творів - пейзажі, тогочасну злободенну дійсність, картини з історії народу, сатиру тощо. Художник ілюстрував численні книжки, зокрема, «Милу книжечку» Іванни Блажкевич. Значний доробок А. Манастирського (понад 2000-і) є роботи, присвячені духовному мистецтву. У національному заповіднику «Давній Галич» є відреставрована Успенська церква, іконостас якої виконав Манастирський. Також його авторства ікони іконостасу у Літятині на Бережанщині (1939). Помер 15 травня 1969-го року. Похований у родинному склепі на Личаківському цвинтарі.

2 листопада 1891 року - у с.Будилів Козівського району народився офіцер УГА, педагог, класичний філолог, гімназійний професор, громадсько-просвітній діяч Роман Чубатий. Помер 12 січня 1979 р. у м. Нью-Йорку, похований у м. Савнт Бавнд Бруку (США).

2 листопада 1918 року – у Бучачі та Бучацькому повіті встановлено владу Української держави. Першим міським головою (посадником) міста тоді був Климентій Рогозинський, першим державним повітовим комісаром  (обраний на повітовій нараді більшістю голосів) - доктор Іларіон Боцюрків. Помітний вплив на життя міста того часу мала родина його пароха о. Дениса Нестайка (дід письменника Всеволода Нестайка).

2 листопада  1918 року - організовується Збаразький курінь, який складався з 4-ох сотень піхоти і однієї сотні кулеметників. Командиром куреня був Вінтоняк. Першою сотнею  командував Василь Фридлих. Курінь брав участь в боях з поляками під Львовом, у битвах проти більшовиків за Київ (1919 р.), його дії високо оцінив Симон Петлюра.

2 листопада   1946   року  -  ЦК КП(б)У таємною постановою затвердив на період до 20 листопада 1946 р. завдання із хлібозаготівлі від господарств колгоспників, робітників, службовців і одноосібників у розмірі 2640 тис. пудів, у зв’язку з тим, що в ряді областей обкоми КП(б)У, облвиконкоми і уповноважені Міністерства заготівель УРСР обмежувалися при заготівлі хліба від перерахованих господарств лише встановленим планом, не вживали заходів щодо виїмки всього хліба, який потрібно було зібрати з цих господарств за врученими зобов’язаннями і заборгованістю за 1945 р. Обкомам КП(б)У, облвиконкомам і уповноваженим Міністерства заготівель УРСР по областям у добовий строк потрібно було розподілити це завдання по районам і встановити суворий контроль за вилученням усього хліба з кожного господарства. Відповідним органам Дрогобицької, Львівської, Волинської, Рівненської, Чернівецької, Станіславської і Тернопільської областей доручалось застосувати суворі заходи для того, щоб усі господарства, незалежно від повного закінчення хлібозаготівель по району в цілому, виконали свої зобов’язання із здавання зерна державі у найближчі дві п’ятиденки.

2 листопада 1957 року – у с.Кам'янки Підволочиського району народився український політик Мирослав Сеник. З 28 квітня 2006 по 30 листопада 2010 року - голова Львівської обласної ради.

2 листопада 2005 року – у Німеччині помер український громадський діяч, видавець, публіцист, мемуарист, архівіст, уродженець с.Дрищів (Підлісне) Монастириського району Володимир Леник. Активний учасник боротьби за самостійність України, член Організації українських націоналістів. У 1938 за пропаганду української державності польською владою засуджений до ув'язнення. У 1942 - виїхав до Німеччини, заарештований нацистською владою, засланий до концтабору Бухенвальд, де перебував аж до звільнення американською армією 11 квітня 1945 року. З 1987 року - головний секретар Українського Вільного Університету. Організатор та головний редактор «Усної газети» (Корнберґ), співредактор тижневика «Український самостійник», відповідальний секретар газети «Шлях перемоги», головний редактор місячників для молоді «Авангард», «Крилаті», журналу «Знання». Кореспондент тижневика «Гомін України» (Торонто).

2 листопада 2011 року – екс-губернатор Тернопільщини Михайло Цимбалюк написав заяву про звільнення з посади голови Львівської облдержадміністрації.

.

Додати коментар