Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопілля. 15 жовтня

Вівторок, 15 жовтня 2019 00:00
Сторінками історії: 1898 – при тернопільській гімназії відкрито український клас, 1922 року – Юзеф Пілсудський. побував у Кременці, 1939 – створено Тернопільський український драматичний театр ім.Івана Франка.

15 жовтня 1885 року - в Бережанах народився юрист-правознавець Олександр Надрага. Навчався в гімназії у Львові, потім у Львівському університеті вивчав право. Працював урядовцем австрійської державної адміністрації в Станіславі. Після війни переїхав до Львова і відкрив приватну адвокатську канцелярію. В 1920-1924 рр. викладав у Таємному Українському Університеті у Львові римське право.

15 жовтня 1887 року - у Тернополі народився педагог, референт шкільництва державного секретаріату освіти і віросповідання ЗУНР Денис-Богдан Стельмах. Помер 28 липня 1945 р. у с. Суховолі Городоцького району Львівської області.

15 жовтня 1898 року - дирекція польської гімназії в Тернополі отримала рішення Міністерства Виховання й Освіти міністерства про дозвіл відкрити «першу клясу рівнорядну з українською мовою навчання». Того ж відбулося її урочисте відкриття. Науку закінчено о 10-ій годині, після чого молодь, під проводом учителів, пішла до парафіяльної церкви (ймовірно Середньої на вул.Руській), де торжественне Богослуження відправили: о.Северин Навроцький, декан, о.Володимир Громницький, парох, о.Євген Громницький, катехит. По Богослуженні учні вернулися до гімназії. Тому що гімназія не мала просторої зали, в торжестві могли взяти участь тільки записані до першої української кляси учні, хор, учителі, духовенство, урядники та визначніші місцеві українці. Свято відкрив дир. М.Мацішевський відчитанням розпорядку Міністерства. Він висловив своє вдоволення з приводу відкриття першої української кляси, добачаючи в цьому жесті „доказ ласки" цісаря для українців. Він побажав, щоб нова українська гімназія стала «джерелом здорового й правдивого знання - науки та виховала великий ряд спокійних, згідливих і характерних горожан, готових до праці для своєї батьківщини, вірних Найяснішій Династії та св. Католицькій вірі».

15 жовтня 1910 року – тернопільська футбольна команда «Поділля» виїжджає до Львова, де під зливою грає на стадіоні "Сокола-Батька" перші "заграничні" змагання з УСК (Український Спортовий Кружок) при українській академічній гімназії. Підсумковий результат 1:1 був для "Поділля" почесним, коли зважити на те, що у Львові футбольне життя йшло повним ходом. На згадку про цей матч "подоляни" отримали грамоти.

15 жовтня 1922 року – прем’єр-міністр Польщі Юзеф Пілсудський. побував у Кременці.

15 жовтня 1926 року - в с.Тустоголови Зборівського району народився український вчений-кардіолог, хірург, доктор медицини Ярослав Барвінський. Член Королівського медичного товариства (Велика Британія) та інших медичних товариств й асоціацій. 1948 року емігрував до Канади. Навчався у Манітобському університеті. Працював у лікарнях Канади та США. Від 1961 - професор медичного факультету в Манітобському університеті,хірург Вінніпезької генеральної та дитячої лікарень. Автор більше 100 наукових праць.

15 жовтня 1934 року – у Чорткові помер адвокат, доктор права, офіцер Легіону УСС та УГА, громадський діяч Іван Гринчишин.

15 жовтня 1939 року – створено Тернопільський український драматичний театр імені Івана Франка. Заснований Панасом Карабіневичем і Миколою Комаровським на базі реорганізованих західноукраїнських антрепренерних колективів - Театру імені Миколи Садовського П. Карабіневича, театру «Промінь» М. Комаровського і драмично-оперетної трупи Богдана Сарамаґи. 8 квітня 1948 Тернопільський український драматичний театр об'єднався із Тернопільським обласним українським музично-драматичним театром ім. Т. Г. Шевченка (реорганізований із Охтирського драматичного театру в березні 1945) під однойменною назвою, нині - Тернопільський академічний обласний український драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка.

15 жовтня 1944 року – у бою з більшовиками загинув  військовий референт Крайової Екзекутиви ОУН, шеф військового штабу крайового проводу ОУН західноукраїнських земель, військовий інспектор крайового штабу УПА-Захід, уродженець Тернополя сотник Степан Новицький (псевдо: «Вій», «Вадим», «В'юн», «Спец», «Степ»).

15 жовтня 1944 року – на Франківщині загинув, в бою з більшовицькою засідкою, командир старшинських шкіл УПА, уродженець тодішнього Кременецького повіту майор Федір Польовий (псевдо: «Поль»). Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги 2-го класу (посмертно).

14 на 15 жовтня 1947 року - близько 10 сімей  з с.Кровинка Теребовлянського району було вивезено на Сибір.

15 жовтня 1947 рік – третя хвиля депортації мешканців с.Палашівка Чорківського району. Перша - лютий 1940 рік, друга - 1945 рік.

15 жовтня 1949 року – у школі №3 Тернополя було відкрито два відділи педагогічного ХІ класу, де навчалось 50 учениць. Їхня стипендія становила 200 крб. У школі працювали різноманітні гуртки: літературний, фізичний, історичний, географічний, математичний, юннатів, драматичний, балетний, хоровий, спортивний.

15 жовтня 1949 року – у с.Глещава Теребовлянського району розпочався дводенний бій повстанської криївки з більшовиками. Бій тривав поки в упівців були кулі. Щоб не здатись живими ворогам, всі повстанці пострілялися. Це був останній бій глещавецьких вояків УПА з більшовиками.

15 жовтня 1964 року - єпископом Львівським і Тернопільським Українського екзархату російської православної церкви став Даміан (Марчук).

15 жовтня 1989 року - у центрі Тернополя зібралося майже 70 тисяч вірних УГКЦ, представники політичних партій, делегації з сусідніх областей. У руках багатьох були хоругви, хрести, національна символіка. Тут же збиралися підписи за легалізацію УГКЦ, а також вимоги про надання приміщення церкви греко-католицькій громаді по вул. Першого травня (сьогодні вул. Сагайдачного), яка на той час перебувала у «власності» Російської Православної Церкви.

15 жовтня 2006 року - в Заліщиках відбулося урочисте відкриття пам'ятника провідникові ОУН-Б Степану Бандері. Автор монумента - скульптор Роман Вільгушинський.

15 жовтня 2007 року – у Бучачі, на Південному масиві, відкрито пам’ятник Бандері. Будівництво пам'ятника профінансували приватні підприємці регіону.

15 жовтня 2014 року - у бойовому зіткненні з противником на блокпосту № 32, поблизу села Сміле Слов'яносербського району Луганської області на Лисичанській трасі, загинув український військовик, уродженець с.Курівці Зборівського району Юрій Флиста. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ