Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопільщині скандал через вибори: кандидатам в депутати у заявах не дозволили вписувати номери округів (ФОТО)

П'ятниця, 02 жовтня 2015 11:00
Повний хаос у виборчому процесі коїться на Тернопільщині у селі Заруддя Збаразького району. Кандидати в депутати до сільської ради б’ють на сполох – їхні права грубо порушуються місцевою ТВК, яка відмовилася приймати заяви потенційних депутатів із вказаними номерами округів.

Жителі села впевнені, що все це відбувається через те, аби чільний сільський голова, прийшовши до влади на наступний строк, набрав «свою» команду із 100%-ою підтримкою серед депутатів. Саме тому, кажуть люди, виборча комісія навмисно під час прийняття документів переконувала кандидатів у неможливості зазначення округу, по якому ті хотіли балотуватися, зсилаючись на те, що остаточні списки, начебто, ще не уточнені.

Втім, як з’ясували кандидати з народу, затвердити округи згідно закону мали до 20 вересня. Постанови, якою затвердили округи людям не надали. Крім того, з 21 вересня по 30 вересня бажаючі стати депутатами мали подати документи для реєстрації, а для цього вже мали бути попередньо сформовані округи з номерами, які згодом кандидати мали вписувати у своїх реєстраційних заявах. Такими є вимоги календарного плану, затвердженого ЦВК, тож інших варіантів бути просто не могло.

Але це – якщо робити все законно… У Зарудді, очевидно, про таке й не чули, адже події тут розвивалися з точністю до навпаки. Селяни розповідають, що у результатах виборів зацікавлений сільський голова Володимир Бринюк, керівник району Анатолій Качка та його товариш – очільник ТОВ «Олишківецьке» Іван Пірог (кандидат до районної ради від Заруддя).

За свідченням людей, останньому голова Зарудянської сільської ради за дорученням районного керманича мав віддали землі запасу без проведення попереднього аукціону. За таке рішення депутати сільської ради не проголосували, адже воно було незаконним. Тоді сільський війт Володимир Бринюк видав власне розпорядження про виділення землі цьому підприємству. Це спричинило скандал у селі, місцеві мешканці не дозволили такого свавілля, тож про «папірець» голові сільради довелося забути. Та відступатися від ласого шматка землі фермер Пірог наміру не має, тим більше, що вибори – ідеальна можливість втілити задумане у життя. Так, набравши «угодних» депутатів, сільський голова матиме можливість і далі приймати незаконні рішення, переслідуючи власні мотиви та інтереси своїх «покровителів».

- Я особисто хочу попросити вибачення у збаражан за те, що приклав руку до того, що чільний голова РДА прийшов до влади. Ми сподівалися, що людина буде думати про громаду, змінювати ситуацію в районі на краще, а в результаті – повне ігнорування проблем людей і переслідування власних мотивів, - каже майданівець, депутат Збаразької районної ради Юрій Галенда. – Я ніколи не був осторонь тих подій, які відбуваються в державі, а надто, коли йдеться про моє село. Діючий сільський голова вже пенсійного віку, він колишній лісник, на посаді – перший строк, але вже встиг себе зарекомендувати як конфліктна людина, якій начхати на проблеми «простих смертних», він абсолютно безініціативний, проте вже встиг привласнити немало коштів. Громада ним незадоволена, але, схоже, він і далі має намір перемогти на виборах, аби продовжити розкрадати село.

Підтвердили ці слова і кандидати в депутати, котрі впевнені – округи «підтасовують» під певних кандидатів, тому й номерів округів у заявах представники виборчої комісії вписувати не дозволяли.

- Сьогодні вранці ми зареєстрували в районній прокуратурі заяви з проханням розслідувати ці порушення і покарати винних. Адже, такі заяви, на наш погляд, були написані з порушеннями і можуть бути взагалі анульовані, - пояснює кандидат в депутати Зарудянської сільської ради, приватний підприємець Олександр Дерев’янко. – Крім того, є інформація, що сторонні люди знімали ввечері напередодні копії документів, декларацій усіх кандидатів для того, щоб знайти зачіпки і зняти «неугодних» з реєстрації.
Переконані люди й у тому, що голова сільської ради безпосередньо впливає на діяльність виборчої комісії, хоч це і є грубим порушенням закону.

- У виборчий процес Володимир Бринюк не мав би втручатися, але у цьому є небезпідставні сумніви, адже комісія засідає безпосередньо в його кабінеті. Крім того, коли я приходила подавати заяву 30 вересня, то він при цьому сидів у своєму кріслі і слідкував за всім, що відбувається довкола, - говорить ще одна кандидат в депутати по селі, домогосподарка Наталія Романишин. – Загалом, за словами односельчан, він знаходився там на протязі 5-6 годин, хоч сам ще перед виборами пішов на лікарняне.

З’ясувати, чи правда це журналісти разом із представниками громади, довгостроковими спостерігачами ВГО «Громадська мережа ОПОРА» подалися у сільську раду, де й засідає виборча комісія. Те, що застали ми на місці події нас вразило ще більше. Виявляється, там усю роботу цьогоріч почали практично з нуля.

- Нам ніхто не допомагав, ми самі купляли закон, файли, навіть печатку нову змушені були виробляти, адже попередній голова виборчої комісії її не передав. Підказок жодних, а строки обмежені… Я не перший рік працюю на виборах, але таких проблем ніколи не було, - стверджує голова Зарудянської сільської ТВК Надія Бойко. – Ми не маємо куди дітися, тож змушені працювати у кабінеті сільського голови, іншого приміщення нам не надали.

Однак, все це – не привід порушувати виборче законодавство та відхилятися від календарного плану, якого, до слова, тут і в очі не бачили – працюють за старим зразком минулих виборів. Більше того, усі справи, документи та заяви кандидатів знаходяться просто під столом! І це при тому, що все це, разом із печаткою, мало б бути в окремому сейфі на ключі, а не просто на поличці у столі. Висновок один - робота комісії не організована, а сільським головою не створено умов для її роботи.

Щодо виявлених фактів порушень на вищезгаданій ТВК, то 1) строки по календарному плану протерміновані, 2) виявлені порушення щодо організації самої роботи, 3) приміщення неналежне, 4) відсутня дошка оголошень, що робить комісію недоступною для електорату, 5) відсутній сейф – немає де зберігати печатки, документації, 6) немає доступу до мережі Інтернет, 7) комісія працює в приміщенні сільського голови, що є порушенням законодавства, 8) ТВК розпочала свою роботу не у відповідності до календарного плану (мали з 14 вересня, а по факту приступили до роботи лише 21 вересня), 9) при прийнятті заяв від кандидатів не було вказано виборчих округів – пізніше їх дописували самі члени комісії простим олівцем, що також є порушенням законодавства, 10) також впевнено можна говорити про те, що станом на 30 вересня не були сформовані виборчі округи.

Всі ці порушення – це недопрацювання не лише виборчої комісії, але й сільського голови та голови РДА. У селі переконані – очільник Збаражчини Анатолій Качка зацікавлений у тому, щоб прийшли депутати, які будуть одностайні у своїх рішеннях та судженнях з сільським головою і не будуть перешкоджати незаконному дерибану земель.

Відомо також, що голова сільради взяв на себе повноваження ще й секретаря, отримує дві зарплати і не призначає на це місце нікого з числа депутатів, як би це мало бути по закону. При сільській раді, що цікаво, діє також кооператив, директором і бухгалтером в якому є не хто інший, як бухгалтер сільради. Серед явних злочинних дій сільського голови і відвертий саботаж рішень сесії сільради. Зокрема, депутати Заруддя вже давно проголосувала за те, щоб передати заклади культури на баланс району (на утримання районного бюджету). Втім, до цього часу сільський клуб досі не переданий. У селі вважають, що в пана Бринюка на це приміщення свої плани – там він має намір облаштувати бар для проведення бенкетів, весіль та інших святкувань, продовжуючи в незаконний спосіб збагачуватись за рахунок людей.

Жителі Заруддя і сусідніх сіл не на камеру розповіли, що на адресу голови РДА неодноразово приходили скарги і заяви від людей щодо злочинних дій та відмивання коштів паном Бринюком. Втім реакції на них не було, а все тому, що новопризначений керівник району хоче руками сільського голови Заруддя після виборів таки дати своєму товаришу Івану Пірогу обіцяні землі запасу, як винагороду за те, що останній ділиться прибутком від свого молочного бізнесу з очільником району.

Сільські мешканці дивом дивуються, чому «апетит» їхнього війта не може вгамувати той, кого призначили вже після Майдану, той, який мав не на словах, а на ділі доводити, що слово «корупція» як і попередня злочинна влада залишилися у далекому минулому, адже хіба для цього помирала Небесна Сотня і тисячі кращих синів нашої держави, боронячи Україну? Відповіді на всі запитання виборці та кандидати в депутати вже шукають у правоохоронних органах і сподіваються, що справедливість та закон таки повалять владу тих, кого цікавлять не проблеми громади, а власні «шкурні» інтереси…

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ