Читайте нас в соціальних мережах

«Бог, Церква, Україна» «оселились» у колишній тернопільській камері для політв’язнів (фото)

Вівторок, 11 липня 2017 17:05
Стіни колишньої келії для політв’язнів Тернопільського історико-меморіального музею нині прикрашають експонати з історії життя Йосифа Сліпого та Ярослава Стецька.

Підземельну кімнату-келію Тернопільського історико-меморіального музею політичних в'язнів тепер прикрашають сотні експонатів - свідчень життя та діяльності митрополита Йосифа Сліпого та провідника ОУН Ярослава Стецька. Колишня камера, в якій місяцями без сонячного світла перебували політв’язні, «зібрала» 11 липня на відкритті експозиції «Бог, Церква, Україна» представників Тернопільської ОДА, діячів народного драматичного театру-студії «Сузір'я», журналістів, працівників музею та владик.

-   Цього року ми вшановуємо 125-річчя із дня народження патріарха Йосифа Сліпого. Патріарх Йосиф – це людина, яка зробила свій внесок у розвиток України, яка заснувала віросповідання на Тернопільщині та незалежну українську церкву. Також цього року ми відзначаємо 75-річчя від часу створення УПА і підтримуємо міською владою відзначення року УПА. Тернополяни відзначають цьогоріч і 105-річчя з дня народження провідника ОУН-УПА Ярослава Стецька.  Такі пам’ятні події свідчать про те, що ми повинні частіше звертатися до історичних постатей та подій, які сприяли становленню Української Держави, - зазначив голова Тернопільської облради Віктор Овчарук.

Тернопільські священослужителі проголосили спільну молитву-вшанування патріарха Йосифа, молитву «За Україну» та освятили відкриття експозиції. Щирим словом відзначив відкриття експозиції та пам’ять Йосифа Сліпого Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівської УГКЦ Василій (Семенюк). 

-  Патріарх Йосиф Сліпий відвідував усі наші громади по цілому світі, об’єднував всіх українців, рятував народ від асиміляції. Дякую всім тим людям, які спричинились до відзначення цієї події – 125-річчя із дня народження патріарха Йосифа Сліпого. Думаю, що й цей музей буде наукою для нашої молоді, і кожен з нас візьме якусь частку праці славних діячів історії і  для себе. Найбільше, що потрібно вам узяти – це ту сильну віру та незламність патріарха Йосифа. Він справді був твердим був чоловіком та не зламався ні на мить при допитах кагебистів та перебуванню на етапах. Він витерпів, бо його матуся виплекала синові сильну віру до Бога, – наголосив Василій (Семенюк).

Працівники музею Володимир Яворівський та Михайло Матковський, які займалися відкриттям виставки, зазначили, що працювали над підготовкою експозиції кілька місяців. Кімнату, в якій раніше був безлад та купа сміття, чоловіки повністю переобладнали – перефарбували підлогу, оббивали й перемальовували стіни приміщення.

До відкриття виставки працівники готувалися більш ніж 4 місяці. Пожертвували кошти на відкриття експозиції двоє меценатів, які не захотіли розголошувати свої імена та прізвища. Багато експозиційних матеріалів виділила Тернопільська єпархія УГКЦ. Дирекція музею наголосила, що якщо знайдуться меценати, то наступною в музеї зорганізують виставку про розстріляних священників УГКЦ.

Анна Семенків 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ