Читайте нас в соціальних мережах

Сьогодні в тернопільських храмах святитимуть свічки

Середа, 15 лютого 2017 07:04
Сьогодні сотні тернополян прийдуть до храмів із прикрашеними свічками, які, після Літургії, буде окроплено свяченою водою.

Така традиція існує з давніх-давен і пов’язана зі святом Стрітення Господнього, яке християни східного обряду відзначають на сороковий день після Різдва - 15 лютого.

Євангеліє розповідає, що цього дня Діва Марія принесла Ісуса Христа до Єрусалимського Храму де зустріла пророчицю Анну та старця Симеона, який чекав зустрічі з Господом вже багато років, адже не міг померти, поки не побачить Богонемовляти.

Це свято є символом зустрічі Старого і Нового Завіту, які, відповідно, уособлюють Анна і Симеон та новонароджений Спаситель.

Саме Христос став тим правдивим «Світлом Істини», що просвітлює кожну людину. Видимим знаком цього Світла Христового в нашій традиції є стрітенська свічка, яку освячуватитмемо сьогодні.

Побожні християни запалюють її, коли приносять після богослужіння до домівки. З нею обходять оселю та нею благословляють рідних. Зберігають свічку біля ікон й засвічують впродовж року, коли потребують особливого молитовного зосередження, або ж духовної опіки чи розради.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ