Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопільщині вшанують пам'ять святого, який лікував повстанців

Субота, 07 січня 2017 11:29
Тернопільська єпархія УПЦ Київського патріархату запрошує  на урочистості, з нагоди вшанування пам’яті святого преподобного Амфілохія Почаївського.

 

Відбудуться вони 8 січня 2017 року у Свято-Амфілохієвському монастирі, що в с. Мала Іловиця Шумського району.

Архієрейське святкове Богослужіння розпочнеться о 10 годині.

Святий, чудотворець, схиігумен Почаївської лаври Амфілохій Почаївський (у миру - Яків Варнавович Головатюк) народився 10 грудня 1894 року в с.Мала Іловиця на Шумщині.

Відзначався побожним життям та міцною вірою, за що зазнав гонінь від радянської влади. Виконуючи різні роботи, послух у Лаврі, священик лікував хворих, особливо прославився як костоправ.

Цікаво, що, згідно зі спогадами учасників національно-визвольних змагань, о. Йосип (чернече ім’я святого до прийняття ним великої схими) неодноразово таємно допомагав пораненим воякам УПА (переодягався в мирський одяг, тому зцілені не знали, хто саме їм допоміг). Як стверджують колишні підпільники, о. Йосип в політику не вникав. Також багато з українських в'язнів сталінських концтаборів вважають Св. Амфілохія своїм заступником.

Не стало отця Амфілохія 1 січня 1971 року. Перед святом Великодня 2002 року були знайдені його нетлінні мощі.

12 травня 2002 року схиігумен Амфілохій канонізований як преподобний Амфілохій Почаївський. Його мощі відкриті для поклоніння в храмі преподобного Іова Почаївського Свято-Успенської Почаївської лаври.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ