Читайте нас в соціальних мережах

Близько 180 тис тернополян матимуть право голосу на місцевих виборах

Середа, 16 вересня 2015 21:01
177 765 виборців цьогоріч мають право голосу у Тернополі.

Про це повідомили сьогодні, 16 вересня, під час засідання виборчої комісії. Вибори відбудуться на 90 дільницях та 42 мажоритарних округах.

Нагадаємо виборча кампанія з місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня, в Україні стартувала в суботу, 5 вересня.

Вибори проводитимуться за новим законом «Про місцеві вибори», який Верховна Рада ухвалила за два місяці до старту виборчої кампанії.

Це перші місцеві вибори в Україні, які проводитимуться за пропорційною системою з відкритими партійними списками. Суть виборчої системи полягає в тому, що для виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад створюється єдиний багатомандатний округ, який ділиться на одномандатні за кількістю депутатів, що входять до відповідної ради. У кожному одномандатному окрузі висувається по одному кандидату від місцевої партійної організації, і в бюлетені в одному рядку зазначається і цей депутат, і партія, що його висунула.

Але при підведенні підсумків виборів підраховуються тільки голоси, віддані в багатомандатному окрузі за кожну партійну організацію, і в розподілі депутатських мандатів беруть участь партії, які набрали не менше 5% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села чи селища.

Також 25 жовтня вперше проводитимуться перші вибори в 74-х об'єднаних територіальних громадах. Відповідно до закону, в територіальних громадах, крім сільських, селищних, міських голів (залежно від виду громади) обираються старости населених пунктів, що увійшли до громади.

Відповідно до закону, у виборах не зможуть взяти участь партії комуністичного і націонал-соціалістичного спрямування. У законі зазначено, що суб'єктом виборчого процесу не може бути місцева організація партії, щодо якої органи реєстрації ухвалили рішення «про невідповідність її або партії в цілому діяльності, найменування та/або символіки вимогам закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

На виборах не мають права голосу військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, а також визнані судом недієздатними і такими, що відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Вимушені переселенці з Донецької, Луганської областей зможуть узяти участь у виборах тільки в тому випадку, якщо поміняють виборчу адресу.

Вибори не проводитимуться на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей, а також у 91 населеному пункті Донецької та 31 - Луганської областей на підконтрольній Україні території, в яких неможливо забезпечити безпеку виборців і членів виборчих комісій. Перелік таких населених пунктів затвердила Центральна виборча комісія на підставі подань голів Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій.

Висування кандидатів у депутати місцевих рад та на посаду сільських, селищних, міських голів розпочнеться 21 вересня, реєстрація завершиться 1 жовтня.

На вибори буде витрачено 1,18 млрд грн. Офіційні результати виборів мають встановити не пізніше 30 жовтня.

Додати коментар