Читайте нас в соціальних мережах

«Без вольового рішення Арсенія Яценюка, Україна програла б у Стокгольмському суді», – Роман Заставний

Середа, 07 червня 2017 08:41
Три роки тому саме екс-прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк ініціював подання позову в Стокгольмський арбітраж, який днями ухвалив важливе для України рішення.

Для перемоги в суді за допомогою фракції "Народний фронт" у Верховній Раді він провів чимало реформ у системі енергопостачання. Зокрема, прийнято історично важливий крок – повна відмова від російського газу.

На цьому наголосив голова міжфракційного депутатського об’єднання «Тернопільщина» Роман Заставний, коментуючи нашому виданню вердикт Стокгольмського арбітражу.

–  Рішенням Стокгольмського арбітражу відхилено вимогу російського «Газпрому» про застосування принципу "бери або плати" до НАК «Нафтогаз України», – пояснив Роман Заставний. – Проблема цієї умови в тому, що Україні аж ніяк не потрібні завеликі обсяги блакитного палива, втричі дорожчого за європейський. До того ж залишки російського газу перепродавати було заборонено.  

Нагадаємо, такий невигідний для України контракт, перебуваючи на посаді прем'єра, підписала Юлія Тимошенко.

За словами Романа Заставного, зима 2016-2017 стала першою, яку Україна прожила без російського газу завдяки достатнім запасам у сховищах, скороченню споживання і зростанню поставок газу з Європи. Відтак Україна зберегла $47 млрд та почала закуповувати природний газ майже втричі дешевше, ніж раніше.

– Повна енергетична незалежність від Росії – пріоритет для «Народного фронту», – підкреслив Роман Заставний. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ