Читайте нас в соціальних мережах

Прийняті зміни щодо професійно-технічної освіти Микола Люшняк вважає рятівними для галузі

Вівторок, 21 березня 2017 12:29
Сьогодні, 21 березня, Верховної Радою були прийняти надважливі зміни до закону «Про вищу освіту».

Проект закону під номером 5240 уже давно обговорювався не тільки законотворцями, але й громадськістю і стосується він коледжів та технікумів, статус яких майже два роки залишається не визначеним на законодавчому рівні. Важливими і позитивними для навчальних закладів вважає прийняті зміни народний депутат з Тернопільщини Микола Люшняк.

«Прийняття законодавчих змін, включаючи базового Закону «Про освіту» потребує  певного часу ( нова редакція законопроекту «Про освіту» на даний момент розглядалася ВРУ у першому читанні, але повернуто на повторне перше читання), а термін прийому абітурієнтів на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» сплив у 2016 році, доцільним є відтермінування вказаної дати до законодавчого врегулювання статусу коледжів і технікумів, а саме до 2020 року», - йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Над проектом закону почали роботу ще у жовтні минулого року, коли Україну охопили різного роду акції учнів та викладачів коледжів та училищ. Тоді ж почали з’являтися петиції до Президента з проханням негайно ухвалити зміни до закону «Про вищу освіту» і звернення отримували підтримку українців. Враховуючи широкий громадський інтерес та нагальну проблему визначення статусу цих навальних закладів, Рада ухвалила законопроект №5240 286 голосами депутатів.

-  У розвинених європейських країнах саме професійно-технічна ланка спеціалістів формує потужний середній клас, який, як ми знаємо, стає опорою для економіки. Тому ми сьогодні повинні робити кроки назустріч і людям, які виявили бажання отримати таку освіту, і закладам, що їх готують. Прийняте рішення, по суті, є рятівним для професійно-технічної освіти та показує, що ця ланка є для влади пріоритетною, - наголосив Микола Люшняк.

У підтвердження своїх слів політик також розповів, що кілька тижнів тому взяв участь в обговоренні законопроекту у стінах Чортківського державного медичного коледжу. Працівники закладу також наголосили на важливості і позитивності даних змін, маючи безпосередній діалог з представником влади, змогли запропонувати і власні зауваги. 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ