Читайте нас в соціальних мережах

Сесія Тернопільської облради: собаки-розміновувачі, пікети, ГЕСи, Барни, або максимум політики – мінімум господарки (фоторепортаж)

П'ятниця, 03 березня 2017 23:53
П’ята сесія облради, яка відбулася сьогодні, 3 березня, вже з порядку денного обіцяла бути максимально політичною.

Господарські питання розпочиналися лише з другого десятка, але до нього, попри тривалу роботу, депутатам так і не вдалося дістатися.

Розпочалася робота ради традиційно з пікету, окрема на засідання з вимогами прийшли захисники Дністра, працівники ПП «Золотопотіцьке», де нещодавно стався конфлікт співвласників, а також громадські активісти, що вимагали прийняття блокади торгівлі з окупованими територіями. Депутати прийняли включити до порядку денного ряд депутатських звернень, а також заслухати громадськість. Окрім того, перед розглядом порядку денного вручено державні нагороди та сертифікати учасникам АТО на отримання землі.

Зважаючи на значний громадський інтерес, найбільше часу президія відвела на обговорення проекту щодо звернення депутатів облради до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів щодо заборони будівництва каскаду ГЕС з водосховищами на Дністрі. Своєрідну річницю відзначали депутати. Адже більше року минулого з першого прийнятого рішення щодо заборони спорудження ГЕС. Попри це, центральна влада продовжила розробку проекту і навіть запланувала виділити 150 млн. грн. на вивчення територій. Заслухавши представників громадськості, депутати також висловили підтримку в цьому рішенні і більшістю голосів прийняли звернення.

Наступним проектом стала заява до керівництва держави щодо суспільно-політичної ситуації в Україні. В контексті теми, депутати висловили пропозицію позачергових виборів, які на їх думку, зможуть виправити критичну ситуацію в державі. Зокрема, велику увагу було приділено зниженню платоспроможності українців, ескалації конфлікту на Сході України, затягування процесу євроінтеграції та прийняття безвізового режиму. Варто зазначити, що не усі фракції це рішення підтримали. Проте більшістю голосів звернення таки направили.

Справжнім Рубіконом у сесії стало повідомлення про замінування двох ліфтів у будівлі, а також двох транспортних засобів. Просто перед голосуванням за проект щодо блокади торгівлі з окупованими територіями, депутатам стало відомо про анонімний сигнал в СБУ. Зважаючи на актуальність питання, обранці навіть проігнорували можливу загрозу і в оперативному порядку, без обговорення (яке зважаючи на популістичну вагу могло затягнутися надовго) – підтримали проект. Варто зауважити, що не усі фракції це рішення підтримували і вважають, що така політика є надто радикальною.

Після годинної перерви, перевірки на замінування. Депутати повернулися до роботи і розпочали розгляд проекту щодо повернення звання «героя України» посмертно Бандері Степану та Шухевичу Роману. Після обговорення рішення було підтримано і відповідне звернення направлене до столиці.

Під час обговорення питання щодо недопущення ввезення в межі Тернопільської області твердих побутових відходів з міста Львів депутати сподівалися заслухати міського голову Садового. Попередньо навіть направили йому запрошення. Проте, на засідання мер так і не з’явився. Оскільки усі ради і громади Тернопільщини від «послуги» Львову відмовилися, то і питання обранці вирішили перенести.

Найбільш популістичним мало усі шанси стати рішення  про підтримку звернення Вінницької міської ради щодо мораторію на популізм. Проте. Оскільки це питання нічого, окрім дотепів у депутатів не викликало, то і рішення стало відповідно негативним.

Не знайшли спільної мови в обговоренні рішення, ініційованого депутатом Біликом, щодо критичної ситуації стосовно ВНЗ з підготовки молодших спеціалістів і вирішили доопрацювати його та винести на повторне обговорення.

Каменем спотикання стало обговорення щодо підготовки відповідної нормативної бази та роз’яснення відносно утворення госпітальних округів. В результатів тривалого обговорення, було прийнято рішення перенести питання на наступну сесію та заслухати фахівців медичної галузі, які надали б вичерпні аргументи «за» і «проти» відповідної реформи.

Питання госпітальних округів стало останньою крапкою у роботі сесії облради. Після 17-ї години кількість карток, а відповідно і депутатів, стала невпинно зменшуватися і врешті Віктор Овчарук оголосив сесію не правомочною. Шість десятків питань із порядку денного депутати «боргуватимуть» мешканцям області до наступного засідання. 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ