Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільський депутат проти бізнесменів, які прикриваються релігією

Середа, 17 серпня 2016 12:53
Деякі «ідейники», спекулюючи на святих речах, отримують землю в Тернополі, сповідуючи при цьому виключно бізнесовий інтерес.

Так вважає голова фракції ВО «Свобода» в міськраді, секретар земельної комісії Роман Навроцький. На минулій сесії міськради народний обранець категорично виступав проти надання земельних уділів окремим релігійним громадам, які за ширмою «на храм», хотіли не лише знищити зелені насадження, а й запустити в дію чергові будівельні «оборудки» .

- Романе, про які саме проекти рішень йде мова?

- На минулій сесії я виступав категорично проти двох проектів рішень. Зокрема “Про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,12га для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій за адресою вул.Текстильна релігійній громаді «Світло для світу”,  та про “Про надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,12га для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій за адресою вул.Текстильна релігійній громаді «Церква Християн Віри Євангельської м.Тернополя «Слово істини". Інші депутати теж погодились з моєю позицією і не підтримали ці проекти.

- Поясніть, в чому причина такого спротиву?

- Мотивація до спротиву у мене дуже проста  - вони хочуть  будувати храми в зеленій зоні, якої і так не багато залишилось на вул.. Текстильній. Крім того, почастішали випадки, коли  землю «із запасом»: на зведення поруч  так званого «парафіяльного будинку» чи «сиротинця» (доцільності в якому, насправді нема).  Я чудово розумію, що зазвичай це ніщо інше як «бізнесовий» проект. Тобто зараз ми б проголосували «за» виділення ділянки, а з часом побачили б поруч невеличкої церкви багатоквартирний будинок.  

- Тобто це ніщо інше, як «схема» отримати землю під будівництво житла?

- Так. Як правило релігійні громади просять від 0,25 до 0,30 га землі на будівництв храму.  Для чого така площа? Щоб далі укласти інвестиційну угоду з будівельною фірмою, яка допоможе з будівництвом храму, натомість звівши поруч багатоквартирний будинок. Я  ж чудово розумію, що під будівництво церкви вистачає 5 «соток», все решта йтиме під будинок. Звісно, самостійно знайти кошти на зведення храму релігійній громаді не просто. Однак якщо дійсно є бажання та реальна потреба у храмі, то кошти громада збере і без сумнівних  «схем». Прикро, що деякі священики забувають про своє істинне призначення, оперуючи  виключно бізнесовим підходом до справи. Тому я і надалі виступатиму проти цього.

- А що робити депутатам у випадку, якщо за тою чи іншою релігійною громадою уже присвоєний кадастровий номер?

- Навіть якщо вже є кадастровий номер і його, мовляв, важко скасувати, то усе дуже просто. Релігійна громада бере нотаріальну відмову від частини ділянки на користь міськради (передає в комунальну власність), і сміло будують. Нічого страшного. Головне не потрібно на цьому робити бізнес.

-  При виділенні земельної ділянки релігійній громаді, депутати зважають виключно на її площу, чи на доцільність будівництва вцілому?  

- по-різному. Приміром, я виступав  на сесії також проти будівництву церкви за адресою вул.Микулинецька релігійної громади «Парафія Святителя Миколая в честь Героїв Небесної сотні міста Тернополя Тернопільського благочиння -Тернопільської єпархії УАПЦ.  Питання виділення землі під цей храм не вперше виносили сесію. Ми з моїми колегами депутатами знайшли компроміс - запропонували ділянку на земельному масиві, де зараз землю роздають учасникам АТО. При чому на порядок меншу за ту, яку попередньо просила релігійна громада.  Тим паче, що там поряд храмів нема, тому й  в доцільності будівництва  сумнівів не виникало.

- Якщо я Вас вірно зрозуміла, виходить, що в Тернополі деякі релігійні громади, під благими намірами, просто розвивають свій бізнес?

- Так! Щоб ви розуміли, зараз є два «легких» шляхи обійти закон та отримати ділянку: просити її для учасників АТО, або на церкву. Це два варіанти як можна непомітно вкрасти землю в Тернополі. Та на святих речах спекулювати не можна. Це  злочин! І поки я є депутатом міськради – стоятиму категорично проти таких «махінацій». Яскравий приклад на моєму окрузі – це Текстильна, 2. Тут, на зеленій зоні, ще раніше планували звести житловий будинок. Люди виступили проти. А зараз на тому ж місті хочуть побудувати храм.  «Релігійна громада», до якої не входить жоден з мешканців будинку Текстильна,2, звернулась з клопотанням про будівництво церкви.  Місцеві люди не в захваті і від такої альтернативи, адже це так чи інакше будівництво, що тягне за собою знищення зелених насаджень. І я не здивуюсь, якщо поруч церкви розраховують таки «вписати» багатоквартирний будиночок. Тому я, як депутат по даному округу, від імені своїх виборців,  звернувся до представників цієї релігійної громади і пояснив, що на Текстильній, 2будівництва не буде! Ідеальний варіант, як на мене, і цю позицію розділяють мешканці,облаштувати там сквер, поставити антивандальні тренажери, зробити відпочинкову зону.

- Для Тернополя  релігія – це, як на мене,  доволі чутлива тема. Чи вдається пояснити громадськості, виборцям свою позицію?

- Так, вдається! На жаль, є багато випадків по Тернополю, де релігійні громади, спекулюючи на святому, переступали межу. Про це потрібно говорити відкрито!  Я християнин, ходжу до церкви!  І в даному випадку виступаю не проти релігії, а священиків, які використовують хрест як інструмент в інтересах бізнесу. 

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ