Читайте нас в соціальних мережах

Скандал у тернопільському футболі: ФК «Тернопіль» за політичною квотою «віджала» пропрезидентська партія?

П'ятниця, 25 березня 2016 15:08
У четвер 24 березня 2016 року футбольну і не тільки громадськість Тернопілля та України шокувала спортивна подія - президентом ФК «Тернопіль» став колишній український футболіст та тренер Іван Марущак.

Однак, є одне «але». Українським тренером його назвати важко. Марущак після анексії Криму вірою і правдою служив окупантам і розвивав футбол «кримнаша», пишуть Новини Тернопільщини.

Тренер ялтинської «Жемчужини» набув скандальної слави сепаратиста в 2014 році, коли після окупації Криму Росією відправився в Грозний на так званий матч дружби. Тоді поєдинок з "Тереком" завершився внічию 2:2, а після гри Марущак в коментарі висловив подяку Рамзану Кадирову і всьому "кримському уряду". Більше того, він навіть зробив собі російський паспорт, що заборонено законодавством України. Принаймні у цьому були переконані російські журналісти.

Однак, це не завадило Марущаку вже за рік стати депутатом Тернопільської обласної ради від «Блоку Петра Порошенка», а згодом і «вибити» посаду президента ФК «Тернопіль».

Тернопільський ренесанс «кримнашівця» Марущака

У 2015 році, після того як Іван Марущак так і не зміг підняти ялтинський футбол Російської Федерації, він спокійнісінько повертається на Тернопілля, де балотується в депутати обласної ради від «Блоку Петра Порошенка». Виникає за комірне питання: за які заслуги перед Україною чи Порошенком Марущак потрапив до списку кандидатів до Тернопільської обласної ради? Очевидно партійних чиновників переконала його ідея будівництва у його рідному селі Городок Заліщицького району спортивно-оздоровчого комплексу «Городок», що за планами, окрім розвитку спорту, дасть регіону додаткових 100 робочих місць.

Окрім того, як стверджують місцеві ЗМІ, новоспечений політик заявив нікому не відому футбольну команду «Агро» з пропискою у селі Синьків (рідне село опального мільярдера Дмитра Фірташа), зібрану на загал з російськомовних футболістів на аматорський кубок України. З цього факту можна припустити, що місцеві «порошенківці» просто «купилися» на гроші опального олігарха.

Марущак роспаспорт

Партійна квотність працює й у футболі?

Однак, після отримання омріяного депутатського мандату, Іван Марущак дуже швидко залишає Заліщецький район, і опиняється у Тернополі. І не просто так, а з пропозицією віддати йому в керівництво ФК «Тернопіль», який, через проблеми з фінансуванням, був на межі розпуску і зняття з Чемпіонату України. Екс-тренер ялтинської «Жемчужини» (теж до речі клуб, який свого часу спонсорував Дмитро Фірташ) гарантує забезпечити належне фінансування ФК «Тернопіль». У цьому питанні його також підтримує обласний «Блок Петра Порошенка» (невже про спортивно-оздоровчий комплекс у Городку, який він теж обіцяв збудувати, вже забули?). У даному випадку спрацювала так звана партійна квота, яка схоже діє не лише у політиці, а й у спорті.

Марущак на фоні путіна

Чи довго буде Марущак буде президентом?

Однак, цілком ймовірно, що місцеві партійні боси «БПП» просто переграли палку, адже на державному рівні, в тому числі й з ініціативи Петра Порошенка, проводиться політика спортивної, політичної та моральної блокади спортсменів-зрадників. До речі до зради прирівнюється не лише виступ за російську збірну, а й просто виступи за російські клуби. Для прикладу, Україна забороняє брати участь в Олімпіаді-2016 у складі Росії стрілку Артуру Айвазяну, який вже вигравав олімпійське золото у синьо-жовтій формі. А тренер збірної України з футболу Микола Фоменко відмовився викликати у збірну гравців, які зараз виступають у Чемпіонаті Росії, зокрема й такого авторитетного як Євген Селезньов (до останнього часу вважався гравцем основного складу).

Зважаючи на всі викладені факти, юридичний власник ФК «Тернопіль» міська рада Тернополя зобов’язана офіційно звернутися до правоохоронних органів з вимогою перевірити професійну, політичну та фінансову діяльність колишнього тренера кримського клубу «Жемчужина» Іван Марущака. Додаткові гроші для тернопільського футболу – звичайно добре, але ж є величезне питанням, яким олігархом вони «пахнуть» і який президент їх буде освоювати?

Таким чином, справа Івана Марущака далеко не завершеная. На нас чекає продовження вже не футбольного сюжету про те, як і за які гроші «кримнашівець» потрапив у списки «БПП», хто його лобіював, і звідки простий тренер (як позиціонує себе Марущак) візьме декілька десятків гривень для фінансування ФК «Тернопіль»? Show MUST GO ON.

Василь Журавок, Спортивний оглядач

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ