Читайте нас в соціальних мережах

«Наймиліша річ – бачити, як дерево перетворюється у красу – коника-гойдалку», — майстер з Тернопільщини

Вівторок, 17 липня 2018 19:18
Неабиякої краси коники гойдалки спільно з іншими талановитими майстрами виготовляє на замовлення умілець із Бережан Андрій Стефанишин. Іграшки чоловіків знає не тільки Тернопільшина, але й уся Україна. Серед поціновувачів коників-гойдалок майстрів є чимало людей із-за кордону.

—  Як давно ви почали виготовляти пречудові коники-гойдалки з дерева?

—  Першим моїм виробом був коник-гойдалка, яку виготовив ще у 2015-му для похресниці в подарунок на роковини. Коник і досі є її найулюбленішою іграшкою, якою вона з радістю бавиться.

—  Певна, для вас витвори з дерева – не просто робота, а мистецтво. Чим ваша майстерність вас приваблює, надихає?

—  Мені дуже подобається різьбити коника, адже мене надихає процес перетворення масиву дерева у справжню красу. Приємно спостерігати, як із шматка деревини поступово з’являються контури голови коника, його зуби, ротик, ніс та вилиці, наче у справжнього скакуна. Яка ще іграшка так максимально точно розкаже про цей світ дитині?

—  Кажуть, дерево під вашими руками оживає, не заперечуєте це? Мабуть, справді, аби виготовляти що-небудь із дерева, потрібно відчувати деревину?

—  Звичайно, майстри цей термін вживають, оскільки справжні умільці повинні відчувати матеріал, відчувати деревину. Важливо, коли ти «заглиблюєшся» в дерево, потрібно вчасно зупинитись, щоб не зіпсувати виріб та не сколоти зайве. В нашому випадку, коли майстер різьбить коника, він має відчувати текстуру деревини, а також мати добре бачення кінцевого результату, щоб обидва боки однієї голови вийшли симетричними.

IMG_6628.JPG

—  А чому вашими головними витворами є саме коники, а не що інше?

—  Історія про королеву Вікторію, яка замовила коника-гойдалку в яблуках для своїх дітей, неабияк надихнула створювати маленькі шедеври в Україні. До недавнього часу в мене і думки не було, що є такі якісні іграшки та ще й з справжньою кінською гривою. Для мене – це витвір майстерності, який я відкрив для себе 3 роки тому, і мені дуже хотілось якнайшвидше його реалізувати та розказати про нього іншим. Адже на ринку так багато пластмаси і всякого китайського непотребу, і як не дивно, батьки чомусь обирають саме такі іграшки. Замість того, щоб купити малечі одну якісну іграшку на довгі роки, більшість батьків в Україні, як правило, накуповують дитині багато дрібних та пластмасових забавок.

P1070222.jpg

—  Можливо, талант майстра вам передався від когось із рідних?

—  В моїй родині немає майстрів по дереву. Для мене це спочатку було просто хоббі. Я робив всілякі дрібнички з дерева в подарунок друзям або на замовлення колекціонерів. Тільки коли я виготовив першого коника, моя наречена Марта підказала, що зараз користуються популярністю еко-іграшки для дітей. Я задумався над цим і потім разом з іншими талановитими хлопцями-майстрами вирішили сконцентрувати всю нашу увагу на виготовленні якісних та безпечних іграшок для дітей. Поступово спільними зусиллями ми заснували компанію «Veslo Company». В лютому цього року наша компанія відсвяткувала третій день народження.

046A9389.jpg

—  Андрію, мабуть ви з колегами довго йшли до того, аби ваша компанія завоювала довіру серед покупців з Тернопільщини, а потім інших областей України й навіть з-за кордону?

—  Спочатку ми дарували коники близьким або робили під замовлення для наших друзям. З часом попит на іграшки-гойдалки збільшився і ми почали продавати наші вироби через інтернет, соціальні мережі, а згодом створили сайт, щоб покупцям було зручніше обирати товари.  Наші вироби є надзвичайно якісними, але дещо затратними, оскільки дерево – дорогий матеріал. Тільки це компенсується, бо наші дерев’яні вироби дуже цінують за кордоном. Там люди готові заплатити за вироби ручної роботи відповідну ціну. В Україні число таких покупців значно менше, хоча з’являються поодинокі замовлення, в тому числі і з Тернополя. За час роботи нашої компанії, ми вже відправили коники по всьому світу, а саме в Гонконг, Америку, Канаду, Саудівську Аравію, та навіть в Нову Зеландію. В Україні також маємо постійних клієнтів, які завжди слідкують за нашими оновленнями та новинками. Нам завжди приємно отримувати від покупців чудові відгуки, які нас спонукають працювати ще активніше.

046A8717.jpg

—  Серед виробів «Veslo Company» – лише коники?

—  В основному ми спеціалізуємось на виготовленню коників-гойдалок і плануємо збільшувати їх асортимент: малі (від 1 року), середні (від 3 до 9 років) та великі (від 9 років), щоб охопити різновікову категорію дітей і навіть дорослих. Цього року на виставці в Києві ми вперше презентували нашого Королівського коника для осіб, кому від 9 до 99 років. Зараз ми працюємо над Великим коником з масиву горіха, який буде встановлений на безпечній основі. Звичайно, в нашому асортименті є й інші іграшки для дітей, наприклад Невловима райдуга, Land Rover, Локомотив тощо.

—  От цікаво, а скільки часу майстру потрібно, аби, наприклад виготовити одного коника? 

—  Це може прозвучати дивно, але ваше запитання – найскладніше. На нього досі не з знайду відповіді. Важко вирахувати час, який я з колегами витрачаємо на виготовлення одного коника, адже паралельно ми виконуємо різну роботу. Наприклад, доки склеєна заготовка сохне 24 години, майстер різьбить голови коників.

IMG_6610.JPG

—  А якими знаряддями ви користуєтеся у своїй роботі?

—  У роботі ми використовуємо різні інструменти, починаючи від звичайних ручних різців до професійного стрічкового верстата, який з максимальною точністю ріже елементи для нашої іграшки. Щоб виготовити одного коника, ми проходимо декілька етапів роботи. Навіть не знаю з чого почати, мабуть з пошуку матеріалу.

Матеріал використовуємо лише якісним, адже іграшка, яку ми виготовляємо має бути міцною та надійною. Ми ж хочемо, щоб забавка прослужила дитині не один рік, а батьки могли передати її внукам та правнукам, як сімейну реліквію.

Різьбимо голову вручну з особливою увагою до деталей. Після цього шліфуємо, щоб він був гладеньким. Просочуємо виріб лляною олією для захисту деревини. Важливим елементом нашого коника є скляні очі, які надають неабияк реалістичного вигляду.

IMG_6550.JPG

—  Можливо, у вас та ваших колег по роботі є власні діти, що додає вам наснаги у роботі над іграшками з дерева?

—  На жаль, в нас поки-що немає власних дітей, але в майбутньому  це стане нашою головною мотивацією, оскільки буде потреба в ліжечку, годувальному столику та інших дитячих меблях. Таким чином ми лише будемо збільшувати асортимент нашої компанії.

IMG_6575.JPG

IMG_6605.JPG

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ