Читайте нас в соціальних мережах

«Якщо самооцінка людини є заниженою – ми стаємо засобом маніпуляції та обману», — тернопільська актриса Вікторія Шараськіна

Субота, 14 квітня 2018 19:51
Відверто-невимушену лекцію про любов, життєві цінності, про почуття меншовартості як чинника, що негативно впливає на нашу самосвідомість та самоідентичність, провела актриса тернопільського драмтеатру, депутатка Тернопільської міськради Вікторія Шараськіна.

Під час зустрічі, яку зорганізували в Тернополі представники Академії лідерства, пані Вікторія немалу увагу приділила висвітленню питання меншовартості, яке століттями прищеплювали українцям їхні поневолювачі-вороги.  

Мабуть, багатьом із присутніх відома ситуація, коли наші люди, знайомлячись з іноземцями, дуже неохоче зізнавалися, що вони з України. Доводилося й бачити, що деякі представники, приїжджаючи до Києва, одразу переходили у спілкуванні на російську мову. На щастя, Революція Гідності більше сприяла тому, що українці почали більше пишатися своєю мовою. Оскільки в кожному з нас закладено зерно успіху, ми повинні щось творити у цьому світі, аби потім мати змогу пожинати якісні плоди. Та, як я зрозуміла, ми не можемо на повну силу виявляти свій потенціал через проблему в самооцінці. Багато років ідентичність нашої нації загарбники стирали з лиця землі, що негативно вплинуло на нашу культуру, самоідентифікацію, свідомість українців. Наші поневолювачі залучали всі можливі й неможливі засоби для того, аби нав’язати нам майже на генному рівні питання меншовартості. Якщо самооцінка людини є заниженою – ми стаємо засобом маніпуляції та обману. При цьому, увесь свій ресурс ми спрямовуємо на те, аби когось перевершити чи утримати власну позицію, — розповіла спікерка.

Вікторія Шараськіна ще раз наголосила, що усвідомлення власної цінності складає основу характеру людини. За словами актриси, головну роль у формуванні цінності відіграє середовище, в якому ми виховувалися. Тож, аби не наділити своїх чад викривленою самосвідомістю, ми повинні викорінювати у собі навіть найменші прояви меншовартості та формувати почуття терпіння.

— На жаль, люди на сьогоднішній день не хочуть мислити, водночас, бажаючи швидко задовольняти свої потреби. От коли «зависає» сторінка у Фейсбуці, ми нервуємо, бо хочемо користуватися мережею тут і зараз. Чи, як приклад, хлопець хоче від дівчини інтиму, а його половинка в той час переживає почуття меншовартості: «Невже за якийсь обід я повинна йому віддатися?!» Те, як наші люди позиціонують себе у суспільстві, безпосередньо пов’язано із самооцінкою. І соромно, що до України приїжджають іноземці та кажуть, що наші жінки дешеві. Як бачимо, наше почуття меншовартості, яке формується підсвідомо, не позитивно впливає на те, як ми покажемо себе в суспільстві, — підмітила пані Вікторія.

Спікерка наостанок додала, що в сьогочасному суспільстві, з ростом сучасних технологій, люди дедалі більше відчувають дисбаланс, деяку агресію. Для того, аби її якось долати, не поширювати на себе, ми повинні своїм близьким говорити більше хороших слів. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ