Читайте нас в соціальних мережах

Медики на Тернопільщині не отримали жодної компенсації за лікування хворих на COVID-19 (відео)

Понеділок, 20 квітня 2020 09:02
Місто Монастириська, Тернопільська область, саме там у містечку, де живе майже 6 тисяч осіб, уже більше 160 хворих на COVID-19, а третина з них - медики.

Лікарня переповнена хворими на коронавірус, щодня нові інфіковані. Перший випадок зараження зафіксували у березні, після того з коронавірусом злягли більше 40-ка медиків, адже не мали елементарних засобів захисту - не було ні захисних халатів, ні респіраторів, ні рукавичок, попри те, заяву на звільнення не написав ніхто. 

І поки у Монастириськах медики днювали та ночували у лікарні та з голими руками боролися з коронавірусом, в Тернопільській обласнній державній адміністрації чиновники звітували, що мовляв лікарня у Монастириськах готова до пандемії. 

"Монастириська лікарня одна з найкращих в області, яка всім забезпечена, в них є в достатній кількості і маски і рукавиці і інші засоби захисту, - свого часу відзначив голова ТОДА Володимир Труш". 

Так само відзвітували і на сайті МОЗ України, де відзвітували, що у Монастириськах 5 апаратів ШВЛ, насправді їх тільки два і один з них позичений. 

"Насправді хворі могли знаходитися у нас до 2-4 годин і їх повинні були транспортувати у Тернопіль , - розповіла Лариса Старик, медична сестра Монастириської районної лікарні. - А так удар на себе взяли - реанімаційне і приймальне відділення".

В область з інспекцією приїхав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, обіцяв перевірку та дальше Тернополя не дістався. 

Хоча у райцентрі Монастириська до приїзду Ляшка готувалися - у місті підсипали дорогу. 

Засобами захисту та антисептиками лікарню взялися забезпечувати волонтери. Гроші надсилали і українці з-за кордону.

"Районна лікарня абсолютно не була готова до цього всього, - розповів Олександр Сидоришин, активіст, житель міста Монастириська. - Відповідно захисту не було ніякого, тому вони і заразилися. Сьогодні лікарня уже трохи забезпечена, особливо костюмами, масками, рукавичками". 

"На початках ми мали тільки два костюми, - розповів Іван Ожогань, лікар швидкої медичної допомоги. - Коли був перший випадок 22 березня, то якраз ми його возили того чоловіка, що потім помер". 

Лікарі самі кажуть, що заразилися не через власну необережність, а через погане забезпечення засобами захисту, більше того не отримали жодної компенсації за роботу з хворими на коронавірус, та за те, що масово захворіли. 

"Постановою Кабінету Міністрів передбачено потрійний оклад, але поки що ми тільки отримали свою зарплату за березень, за квітень ми навіть ще не отримали авансу і не знаємо яка там буде ситуація з тими надбавками. Знаю, що це переклали на місцеві бюджети, цих триста відсотків надбавки, а як воно буде далі.... - розповів Віталій Тріщук, лікар Монастириського медичного закладу". 

Лікарню у Монастириськах переобладнали під госпіталь, приймають тільки хворих на коронавірус, інших недужих мали б відправляти до сусідніх районів, якби не один випадок. Хвору, у якої були проблеми з серцем відвезли у сусідній район - в Борщівську районну лікарню, а після цього у неї виявили коронавірус. 

"Їй зробили швидкий тест, тест дав негативний результат, - розповів Павло Дронь, голова районного штабу з боротьби з коронавірусом. - Разом з тим їй взяли мазок на ПЛР-тест, бачите швидкий показав мінус, а ПЛР- тест показав, що коронавірус є".

І так склалася ситуація, що хворих з Монастириського району не хочуть приймати у жодних інших лікувальних закладах області. 

Лікарі стверджують, що має бути якесь розпорядження, але його немає. 

Також спеціально ізольованих боксів для хворих на коронавірус у Монастириськах немає, були вони раніше в інфекційній лікарні, але на ній вирішили зекономити, і медзаклад закрили.

"У 2016 році цю будівлю закрили рішенням сесії районної ради, - розповіла Світлана Безділь, волонтерка та місцева жителька. - Ми бачимо велику лікарню, яка колись працювала, яка могла б стати у пригоді та на жаль...".

Столітня будівля Монастириської районної лікарні аж ніяк не схожа на сучасну клініку, але лікарям доводиться там працювати, виходу немає, розраховують на те, що хоча б після пандемії, влада зрозуміє, що медики заслуговують на кращі умови. Бо поки що 20 років лікарі Монастириська про будівництво нової лікарні чують тільки обіцянки. 

Детальніше у сюжеті 5 каналу.

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ