Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі показали українсько-словацький кінофільм «Межа», який рівняють із «Хрещеним батьком» (фото, відео)

Субота, 11 листопада 2017 20:38
10 листопада в «Сінема Сіті» відбувся допрем’єрний показ стрічки «Межа», яку особисто презентували у Файному місті актриса Римма Зюбіна та продюсер фільму Андрій Єрмак. 

Сюжет фільму розгортається влітку 2007 року. Вже за кілька місяців Словаччина повинна вступити до Шенгену, тож триває робота над посиленням українсько-словацького кордону. Головний герой Адам Крайняк — батько сімейства, за сумісництвом також є головою злочинного угрупування, що займається контрабандною цигарок на прикордонній території між Україною та Словаччиною. Невдала спроба перевезти чергову цигаркову контрабанду спричиняє цілу низку неочікуваних наслідків у житті Адама, що змусять контрабандиста засумніватися: які саме межі він готовий перетнути, аби все виправити.

Як зауважила на представленні «Межі» Римма Зюбіна, фільм є доволі реалістичним, адже зображені у ньому події перегукується із реальними ситуаціями, які неодноразово відбувалися на території українського кордону.

 — Я народилася в Ужгороді, тому знаю багато правдивих історій про українську контрабанду. У нас кожен другий бізнесмен також є контрабандистом. При цьому, ці люди вже не усвідомлюють, що їхня діяльність – це порушення закону, межа. Вони виправдовують свої дії тим, що у 90-х роках ХХ сторіччя була непроста економічна ситуація. Тільки з часів 90-х вже багато чого змінилося, — зауважила Римма Зюбіна, додавши, — Коли ми презентували фільм в Ужгороді, глядачі мене запитували: «Ви спеціально подали у фільмі прізвище мукачівського бізнесмена-політика-контрабандиста?»  Я, натомість, зазначила, що автор фільму має словацьке походження, тому він не знає реалій українського життя. Вибір автором прізвища – співпадіння, проте в Україні такі співпадіння можуть повторюватися багато років.

Пані Римма, яка зіграла у кінофільмі «Межа» роль дружини контрабандиста Йони, також розповіла тернопільським глядачам знайому «гучну» історію про закарпатських контрабандистів. Кілька років тому в Ужгороді на подвір’ї приватного будинку поліцейські викрили підземний хід, який веде в тунель – місце переправлення через українсько-словацький кордон нелегальних цигарок.

Зазначимо, що стрічка «Межа» до власного всеукраїнського прокату вже зчинила неабиякий резонанс в Україні та Європі, представивши нашу країну в основній конкурсній програмі кінофестивалю у Карлових Варах( входить до переліку фестивалів категорії «А»). Більше того, кінофільм «Межа» здобув на фестивалі один із найголовніших призів – Кришталевий глобус за кращу режисерську роботу.

— «Межа» – дуже реальний, правдивий, динамічний та нелегкий фільм. Касові збори стрічки вже зібрали у словацькому прокаті приблизно 2 млн. євро, що, без сумніву, є рекордом. Цей фільм протягом п’яти тижнів перебував у першості бокс-офісу серед американських фільмів. Такий успіх стрічки свідчить про те, що ми можемо робити не тільки «попкорнові», але й «розумні» глядацькі фільми. Наголошу, що «Межа» - не авторське кіно, тому розраховане на широке коло глядачів. Про фільм вже писали такі світові видання, як «The Hollywood Reporter» та «Variety», які порівняли «Межу» з кращими роботами Гая Річі, «Хрещеним батьком» та «Кланом Сопрано», — зауважив Андрій Єрмак.

Продюсер фільму також додав, що як акторський склад, так і знімальна група «Межі» складалася із українців та словаків. У фільмі знялися такі відомі українські актори, як  Станіслав Боклан, Римма Зюбіна, Олександр Піскунов. Український рок-співак Олег Скрипка записав власну версію пісні «Гей, соколи», що стала головним треком словацько-української стрічки.

Варто додати, що український прокат фільму «Межа» стартує 16 листопада цього року.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ