Читайте нас в соціальних мережах

«Доступні ліки» ще тиждень будуть недоступні для тернополян

Неділя, 02 квітня 2017 16:30
З 1 квітня мала розпочати роботу урядова програма "Доступні ліки". Однак громадяни України зможуть отримати ліки безкоштовно або за невелику доплату не раніше 10 квітня.

Про це у своєму блозі пише Тетяна Галковська.

«На жодній аптеці так і не з'явилися таблички, які повинні повідомляти про те, що ця аптека приєдналася до програми "Доступні ліки". Водночас аптеки приєднуються не всі, а лише ті, які підписали відповідні договори. Список таких аптек Міністерство охорони здоров'я обіцяло вивісити у себе на сайті, але досі списку немає. Як і організації, яка повинна розпоряджатися бюджетними коштами і з якою аптеки повинні укласти договір.

Згідно з програмою, громадяни зможуть отримувати безкоштовно або за невелику доплату ліки за трьома напрямками - серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу та бронхіальна астма. Співробітники аптек про програму чули, але нічого сказати не можуть про те, коли вона почне працювати і які конкретні ліки до неї увійдуть.

За словами провізора Юлії Чаглій, яка керує відділом центральних операцій компанії "Фармастор", це пояснюється технічними проблемами. Одна з них - формування Реєстру лікарських засобів, вартість яких має відшкодовувати держава. З 25 березня протягом 10 днів він повинен бути наповнений і затверджений МОЗ. Тобто до 1 квітня це ніяк не можна було встигнути. Аптеки готові працювати за програмою, але через те, що пізно опублікували документи, не вистачило часу підготувати все в обіцяні терміни.

Відтак цілком ймовірно, що програма запрацює 10 квітня»

Нагадаємо, з 1 квітня в Україні стартувала програма «Доступні ліки». Згідно з програмою кожен українець може безкоштовно або з незначною доплатою отримати ліки в трьох категоріях: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма та діабет другого типу. Ліки можна отримати тільки за правильно виписаним рецептом. Також на кожен окремий препарат потрібно виписувати окремий рецепт. 

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ