Читайте нас в соціальних мережах

Які «підводні камені» у стосунках тернопільських будівельників із міськрадою

Середа, 26 жовтня 2016 12:17
На останній сесії міськради, за зверненням забудовників, депутати розглядали кілька, на перший погляд «технічних» питань, що стосувалися прийому в комунальну власність інженерних мереж водо-, теплопостачання та водовідведення.

Суть здавалося б, проста: забудовник безкоштовно передає в комунальну власність новозбудовані та/або реконструйовані інженерно-транспортні мережі, котрі після цього починають обслуговуватись міськими «Водоканалом» та «Тепломережами».

Проте, за словами депутата міськради Івана Сороколіта, тут є ряд важливих нюансів.

- Законодавство дозволяє зараховувати вартість частини переданих мереж у рахунок обов'язкової плати пайового внеску на розвиток інженерно-транспортної інфраструктури (у місті він обраховується в процентному відношенні від проектно-кошторисної вартості будівництва - 3% для житла і 6% для решти видів будівництва). А у окремих забудовників вартість цих мереж, які вони передають у комунальну власність міста наближена (або і вища) до розміру пайового внеску, котрий вони повинні були б сплатити до бюджету,- пише Іван Сороколіт на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук.

В такому випадку втрачається зміст пайової участі як такої, адже будівельник часто-густо розраховується з міськрадою мережами, без будівництва яких в будь-якому випадку здати будинок в експлуатацію не зможе. Тобто у зведенні мереж є і його безпосередній інтерес.

Попередньо це питання, за словами Сороколіта, обговорювалося також на постійній депутатській комісія з питань ЖКГ, на якій народні обранці виявила у даному питанні кілька можливостей маніпуляцій:

- По-перше, не зрозуміло, які саме мережі варто зараховувати взамін прямої грошової сплати (законодавство говорить лише про ті мережі, котрі будуються за межами будівельного майданчика). По-друге, чи варто звертати увагу на проектно-кошторисну вартість (саме від якої і рахується процент!), котру подають забудовники і від якої вираховується % сплати (адже навіть на останній сесії офіційна проектно-кошторисна вартість житла у різних забудовників коливається в досить широкому діапазоні - від 1500 до 6800 грн./м2* (якщо не помилився, то по одному з об'єктів, розрахунок показує навіть менше 1000грн./м2))?,- продовжує Іван Сороколіт.

Під час дискусії з цього приводу на сесії депутат ініціював внести кілька доповнень. 

- Я запропонував доповнити рішення орієнтовно такими словами: або «з правом зарахування їх (мереж) вартості в рахунок сплати пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста виключно в частині мереж, побудованих за межами земельної ділянки забудовника, одночасно є частиною цілісної модернізованої інженерно-транспортної інфраструктури міста, а не побудованої виключно для можливості функціонування й здачі в експлуатацію нового будівництва, а також на суму, що не перевищує 1% від проектно-кошторисної вартості будівництва». Або «з правом зарахування їх (мереж) вартості в рахунок сплати пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста виключно в частині мереж побудованих за межами земельної ділянки забудовника, одночасно є частиною цілісної модернізованої інженерно-транспортної інфраструктури міста, а не побудованої виключно для можливості функціонування й здачі в експлуатацію нового будівництва»,- цитує депутат.

Однак пропозиції  депутата стикнулися з  «гострою полемікою». Тому для початку народні обранці зійшлися на тому,  що надалі питання мереж проходитиме погодження профільної депутатської комісії. Однак питання на цьому не закрите і потребує, на думку Сороколіта, глибшого усестороннього вивчення та приведення до простої, прозорої процедури з урахуванням інтересів усіх зацікавлених сторін.

- Адже потрібно і інженерні мережі розвивати, і не погіршувати інвестиційний клімат міста. Зазначу, що в Верховній Раді зараз на розгляді перебуває законопроект, котрий передбачає повне скасування вищезгаданого пайового внеску... Добре це чи погано - питання також дискусійне,- підсумував Сороколіт. 

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ