Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі медикам нічим платити зарплату (відео)

Четвер, 03 березня 2016 22:47
У регіонах заговорили про критичну ситуацію з фінансуванням медицини. Місцеві чиновники думають, де знайти кошти, щоб медпрацівники не залишилися без зарплати.

Чому виникла така ситуація і як планують її вирішувати - розбиралися кореспонденти «Подробиць».

Тернопільська міська лікарня. Тут близько 350 медпрацівників. Зарплата медиків, як лікарів, так і медсестер - не більш як 2 тисяч гривень. Однак, головний лікар лікарні не впевнений, чи вдасться виплачувати навіть цю мізерну суму.

З держбюджету перерахували субвенцію, без урахування того, що подорожчало опалення. В результаті - утворився дефіцит у фонді заробітної плати. Бракує мінімум 1,5 мільйона гривень. А це сума дорівнює двом місяцям зарплати.

«На сьогоднішні пройшло тільки два місяці і у нас вже виникла проблема із заборгованістю заробітної плати. Але ми розуміємо, що в зимові періоди йдуть кошти більше на опалення. І, відповідно, падає заробітна плата. Ми не можемо забезпечити. І це призводить до тому, що вже на перші два місяці у нас виник дефіцит коштів, який буде тільки накопичуватися «, - пояснює головний лікар міської комунальної лікарні №3 міста Тернопіль Юрій Лазарук.

Надія працює старшою медсестрою. Отримує близько 2 тисяч. На цю суму виживають удвох - вона і дочка студентка. Зарплату за лютий поки не видавали. Жінка хвилюється, чи не урізали її через недофінансування.

«Про проблему чули і дуже переживали, що буде затримка в зарплаті. Тобто досить суттєві кошти для мене особисто. Тому кожні мінус кілька відсотків відображаються на бюджеті», - говорить старша медична сестра хірургічного відділення міської комунальної лікарні №3 міста Тернопіль Надія Степченкова.

У відділі охорони здоров'я Тернопільської міськради кажуть, що через бюджетне недофінансування постраждає медперсонал всіх міських лікарень.

«На заробітну плату за нашими підрахунками нам не вистачатиме десь двомісячного фонду оплати праці. Це десь 18 млн. гривень. Уже з початку року склалася така критична ситуація, оскільки медична субвенція розбивається помісячно. Уже з лютого склалася складна ситуація з виплатою заробітної плати. за лютий місяць заборгованість склала майже 1,3 мільйона «, - розповідає заступник начальника відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради з економічних питань Мирослава Тернавська.

Чому виникла така ситуація, намагаємося з'ясувати в міській раді. Чиновники впевнені, що це - вина Міністерства фінансів. Саме там - свідомо чи ні - але, неправильно, розрахували потреби регіонів. І виділили значно менше, ніж необхідно.

«Ми шукаємо можливості профінансувати за рахунок інших наших джерел. Ясно, що від цього страждають інші сфери життя міста. І галузь благоустрою, житлово-комунального господарства. Ми не можемо в тій мірі фінансувати, наприклад, капітальний ремонт дворів, доріг і так далі» , - пояснює заступник міського голови міста Тернопіль Леонід Бицюра.

Депутати на сесії Тернопільської міськради сьогодні проголосували за вимушені зміни в міському бюджеті. Заощадити на благоустрій міста, щоб не урізати і без того маленьку зарплату медпрацівникам. І мають намір вимагати від Кабміну перерахувати розмір субвенцій.

Однак, ще на початку року заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець попереджав: субвенції зменшили на 5% і розраховують, що в регіонах самі знайдуть способи заощадити. Як варіант чиновник запропонував скоротити кількість ліжко-місць в лікарнях.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ