Читайте нас в соціальних мережах

Сергій Надал запропонував рецепт порятунку муніципального електротранспорту України: ввести на 5 років нульову ставку на електроенергію

Понеділок, 29 лютого 2016 09:15
Електротраснпорт має бути пріоритетним видом транспорту в великих та середніх містах України, а його розвиток має підтримуватися на рівні Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

Про це йшлося під час зустрічі мера Тернополя Сергія Надала з віце-прем'єр-міністром України, міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадієм Зубком.

Міський голова Тернополя повідомив віце-прем’єра про необґрунтоване підвищення Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг тарифів на електроенергію для міського електричного транспорту. 

«Нацкомісія скандальною Постановою №220 підняла тариф на електроенергію для  КП «Тернополільелектротранст» більше, ніж удвічі. Але й це не все, протягом 2016 року заплановано ще два етапи підвищення її вартості, що в кінцевому результаті зробить електрику уп’ятеро дорожчою, ніж на момент останнього затвердження тарифу на перевезення. Вдумайтеся у ці цифри – у 5 разів», - зауважив Сергій Надал.

 

«Вартість електроенергії для міського електротранспорту збільшують у 5 разів»

 

За його словами, такий процес призведе до знищення комунального електротранспорту по всій Україні

«У Тернополі ми вже змушені збільшувати вартість проїзду в електротранспорті. Замість звичних 1,5 грн. пасажирам доведеться платити 2 грн. Ми робимо все можливе, щоб залишати ціну на проїзд в електротранспорті соціальною, так незмінним тариф залишиться для школярів та студентів – 1 грн. Усі пільгові категорії населення й далі користуватимуться електротранспортом безкоштовно. Однак, продовжувати втримувати ціни буде дуже складно за таких тарифів на електроенергію, оскільки треба зважати, що КП «Тернополільелектротранст» досі не отримав з держбюджету відшкодування за перевезення пільгових категорій населення», - підкреслив міський голова Тернополя Сергій Надал.

 

Сергій Надал: «У Тернополі робимо все можливе, щоб залишати ціну на проїзд в електротранспорті соціальною»

 

Мер Тернополя виступив із пропозицією, яка може врятувати міський електротранспорт по всій Україні.

«Кабінет Міністрів України має на 5 років зробити нульову ставку на електроенергію для міського пасажирського електротранспорту. Для державного бюджету це мінімальні затрати, але це дало б потужний імпульс для розвитку екологічного транспорту що використовує вітчизняну енергію. Це тролейбуси, трамваї, метро, міські електрички. Розвиток електротранспорту не можливий, коли йому виставляють комерційні ціни на електроенергію. Для мерії Тернополя розвиток електротранспорту один з пріоритетних, вже у 2016 році для міста буде закуплено 10 нових тролейбусів», - пояснив свою пропозицію Сергій Надал.

У свою чергу спікер віце-прем’єр Геннадій Зубко зазначив, що ініціатива мера Тернополя буде винесена на розгляд Кабінету Міністрів.

«Електротранспорт – найбільш доступний вид транспорту в українських містах. Без функціонування системи електротранспорту сучасне місто просто не може існувати. На його долю припадає від 45 – до 60 % всіх перевезень. Більше того він виконує вкрай важливу соціальну функцію – безкоштовно перевозить пільгові категорії громадян. Тому уряд зацікавлений у подальшому розвитку муніципального електротранспорту, це для нас теж стратегічне питання», - підсумував Геннадій Зубко.

 Віра Сотник

 


Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ