Читайте нас в соціальних мережах

18 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 18 жовтня 2019 00:00

18 жовтня 1662 року – татарським військам, які брали участь у битві під Підгайцями на боці козацьких військ гетьмана Дорошенка проти польського коронного гетьмана Собєського було дозволено повернутися у Крим разом із захопленим ясиром.

18 жовтня 1672 року - в місті Бучачі чи його околицях укладено  мирну угоду між Річчю Посполитою і Османською імперією - «Бучацький мирний договір». Договір підвів підсумок першого етапу польсько-турецької війни, у ході якої козацьке військо Петра Дорошенка воювало проти поляків у союзі з турками. Війна розпочалась навесні 1672 року. Завдавши ряд поразок польським військам під командуванням коронного гетьмана Яна Собеського влітку 1672 року, турецько-українська армія на чолі з султаном Мехмедом IV і гетьманом Петром Дорошенком здобула фортецю Кам'янець-Подільський і розпочала наступ на Галичину. На початку вересня почалася облога Львова турецько-татарсько-українськими військами. За цих умов польський уряд був змушений укласти Бучацький мирний договір. Польща зобов'язувалася сплатити Туреччині контрибуцію за зняття облоги Львова і щорічно платити 22 тисячі золотих (дукатів) данини.

18 жовтня 1672 року -  згідно з Бучацьким мирним договором Поділля відійшло до Османської імперії. Територію Тернопільщини між Збручем і Стрипою на південь від лінії населених пунктів Гусятин-Гадинківці-Біла-Білобожниця-Джурин-Бучач опинилася під владою Порти і склала Чортківську нахію Кам'янецького ейялету Подільського пашалику.

18 жовтня 1732 року - єпископ Луцький та Острозький УГКЦ владика Теодосій Рудницький отримав грамоту польського короля Августа II Сильного з дозволом на друк церковних книжок руською мовою у Почаївському монастирі.

18 жовтня 1885 року - у містечку Тлустому (нині - Товсте) Заліщицького району в сім’ї селян-хліборобів народився український фізик-теоретик, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка Володимир Кучер. Помер 29 серпня 1959 р. у м.Львові, похований на Личаківському цвинтарі.

18 жовтня 1912 року – в м.Чортків народився український актор театру та кіно Євген-Ярослав Курило. Працював у театрах імені Івана Тобілевича в м.Станіслав , «Заграва», державних театрах ім. І. Франка у м.Станіслав  та ім. Лесі Укаїнки в м.Львів, у Львівському оперному театрі, у Німеччині - в «Ансамблі українських акторів». Знімався у фільмах «Довбуш», «Вітер зі Сходу» Київської кіностудії (1940–1941). Помер 16 жовтня 1984 року в м.Бінгемтон, США.

18 жовтня 1913 року – в с.Озеряни Борщівського району народився український громадсько-політичний діяч, меценат Михайло Татарнюк («Вій», «Хорев»). У 1941 році - провідник ОУН Чортківської округи, а в 1942–1945 роках - Борщівської округи. Від вересня до листопада 1942 року ув'язнений у Львові, згодом — у фашистському концтаборі у м.Краків (Польща). Співорганізатор підпільної друкарні ОУН-УПА в рідних Озерянах. 1949 року разом з дружиною Ярославою оселяється у місті Ванкувер (Канада). Тут активно займається громадськими справами української громади. Дослідив і видав «Історію українських католицьких церков і прицерковних організацій у Британській Колумбії (1904–1993)», «50-ліття Конгресу українців Канади. Ванкуверський відділ».

18 жовтня 1915 року - засновано театральне об’єднання професійних акторів у м. Тернополі «Тернопільські театральні вечори». Засновником і режисером був Лесь Курбас.

 
18 жовтня 1927 року – у с.Острів Тернопільського району страйкували будівельники (34 особи), які споруджували міст через р.Серет.

18 жовтня 1976 року – у Варшаві (Польща) помер польський актор, режисер, театральний діяч, уродженець  смт.Підволочиськ Едмунд Крон.

18 жовтня 1984 року – в Афганістані загинув уродженець с.Сапова Теребовлянського району Орест Гальчук. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ